Us convoquem a la roda de premsa de dimarts, 16 de gener, a les 12 h.

Nota de premsa: Invitació a la roda de premsa del dimarts 16 de gener a les 12:00 a l’Antic Teatre.

 

2024: CONTINUÏTAT del PROJECTE de l’ANTIC!

Us convoquem a la roda de premsa que tindrà lloc el dimarts, 16 de gener, a les 12 h.

Parlarem de l’actual situació administrativa de l’Antic Teatre en relació amb la conversió d’aquest espai de Cultura de Base en Casa de Cultura.

També es presentarà la programació de sala fins al juny i el nou projecte de mediació.

Hi assistiran les companyies programades P0RN0T0PIAcollective, Sara Manubens, Marina Guiu i Marc Caellas, entre altres.


LA PROMESA

Ha passat un any des de la històrica roda de premsa pels 20 anys de l’Antic Teatre en què l’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau (Barcelona en Comú) anunciava que l’Ajuntament de Barcelona garantiria el futur de l’Antic Teatre i el convertiria en un equipament públic, el quart de la ciutat en integrar-se a la xarxa de Cases de Cultura.

Aquest fet blindava la continuïtat del projecte social i cultural a Verdaguer i Callís 12, i l’allunyava de la situació d’amenaça en què es trobava des que, a finals de 2019, la propietat de l’immoble on està situat anunciés una pujada de lloguer del 500% com a condició innegociable per a la renovació del contracte, quelcom econòmicament inviable per a l’Antic Teatre.

EL FET

L’anunci del pas de l’Antic Teatre d’espai de Cultura de Base a Casa de la Cultura de la Ciutat havia de seguir una via administrativa durant 2023. I així va ser: el 28 d’abril, el Plenari del Consell Municipal va aprovar provisionalment, per majoria, la qualificació de les plantes baixa i principal de l’immoble, on es desenvolupa l’activitat cultural, fet que en determina la titularitat pública (Referència 22PL16961). L’aprovació definitiva arribava el 20 de desembre de 2023 per part de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan depenent de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, fins ara hem rebut ratificacions i garanties de continuïtat i de transformació de l’Antic Teatre en un projecte de ciutat. Romanem, però, a l’espera d’avançar en la integració dintre de la xarxa de Cases de Cultura. L’Ajuntament ha encetat un nou cicle polític, durant el qual no se’ns ha comunicat de quina manera es concretaran els compromisos polítics assolits a fi i efecte de fer de l’equipament de l’Antic Teatre un projecte de ciutat. Ens preguntem quines etapes tindrà el full de ruta i si l’expropiació de l’edifici en què es desenvolupa l’activitat es contempla ja dins dels pressupostos de l’Ajuntament per al 2024.

L’ANTIC TEATRE: MEDIACIÓ CULTURAL I ART CONTEMPORANI I DE RISC

El 2024 és un any de renovació per a l’Antic Teatre, amb canvis estructurals en l’equip de gestió i una proposta de projecte més arrelada al territori i la ciutat.

Cal recordar que les experiències escèniques són, des de la filosofia de l’Antic Teatre, l’espai compartit en el qual teixir relacions, i una oportunitat per a garantir l’accés i la participació culturals. Per aquest motiu, aquesta temporada volem realçar els vincles amb les comunitats i els públics: hem reforçat els programes de mediació artística i cultural amb activitats paral·leles a les funcions, matinals escolars amb les comunitats educatives i sessions del Feedback Method desenvolupat pel DAS Theatre; recuperarem la festa d’aniversari de l’Antic Teatre, que coincideix amb l’OFF Sant Jordi, a l’abril, i la trobada amb el veïnatge i la comunitat a la tardor, amb la festa de la castanyada; i, com ja fa més de 10 anys, continuarem acompanyant el projecte artístic comunitari +65, popularment conegut com «les iaies de l’Antic».

Entre el gener i el juny de 2024, un total de 18 companyies col·laboren amb la sala per presentar la seva particular visió de les dramatúrgies contemporànies. A més, aquesta temporada continuem donant suport a la producció a través de dues peces: Cosa de Macarena Recuerda Shepherd i Masha de la cia. Palimsesta, que s’estrena el 10 de maig al Mercat de les Flors.

La programació posa al centre les creacions referents de l’escena contemporàniaJorge Dutor i Guillem Mont de Palol–, impulsa companyies emergentsEstel Boada–, obre l’espai a les escenes minoritàries híbridesRubén Ramos–, de circLucha Emilia–, de dansaJesús Bravo i Kike García– i d’autoria catalana, i convida companyies de l’estat Paloma Calle– i internacionalsLuqui Lagomarsino– per a compartir amb la ciutadania l’experiència de les arts vives.

Alguns dels debats contemporanis que travessen la programació són la colonialitatJoâo Lima–; les dissidències de gènerePORNOTOPIAcollective i Sara Manubens–, les violències masclistes i els abusosMarina Guiu–, l’individualisme i el capitalisme en relació amb les noves tecnologiesDavid Fernàndez–, la salut mentalMarc Caellas i David G. Torres– i els estereotips associats a l’edatel Laboratori Adolescènics 12@17 i el projecte amb «les iaies de l’Antic», coordinat per Marta Galán i Montse Iranzo.

Com cada any, també comptem amb els dos cicles mensuals de Roger Pelàez i Víctor Guerrero i, gràcies als vincles amb institucions referents de Barcelona, tornarem a estar presents al Festival Dansa Metropolitana, al Festival Sâlmon i amb l’Antic al GREC Festival de Barcelona.

ENLLAÇOS I DADES D’INTERÈS

Roda de premsa presencial: dimarts, 16 de gener, a les 12:00 h a l’Antic Teatre

Dossier de programació gener-juny / català
Dosier de programación enero-junio / castellano
Nota de premsa en català
Nota de prensa en castellano
Confirma aquí l’assistència: comunicacio@anticteatre.com

Compartiu aquesta notícia:

Subscriviu-vos a la nostra newsletter