La multisexualitat, el patriarcat, el postfeminisme, la incomoditat, el gènere, les minories… Tot és qüestionat, revisat, remogut i reinterpretat per l’equip artístic de Colectivo Deria + Rectificadora en una proposta titulada Topless America. La peça coreogràfica flueix a través del “contact improvisation” i neix d’una premissa: com crear per mitjà d’anar descartant elements que no s’utilitzarien per a la versió final d’una obra. Què interessa de les “preses falses”? Saber el perquè del rebuig i de la censura exercida pel creador (si és que ho és), analitzar l’ús del temps i com aquest incideix en el flux narratiu. Entre moltes altres coses.
A finals del 2000 el col·lectiu es crea amb la necessitat de formar un grup de treball creatiu independent, a l’antiga casa de nines; una antiga fabrica al barri de gràcia que dins es trobava la sala deria (sala moviment) i els rectificadors mecànics (*creació musical) entre altres artistes.
La sala deria espai de moviment és on es va donar importància a les jams de “contact improvisation” i espai de creació. És d’aquí d’on surt el “raret” nom, col·lectiu deria + rectificadora.