Som dones, brasileres, migrants i diverses, artistes, activistes, profesrores, periodistes… Membres de l’Assemblea de Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo – Barcelona que, convidades per l’Antic Teatre, ens ajuntem per a col·laborar amb aquest esdeveniment en continuació del primer que vam realitzar en el marc de l’Antic Teatre al Grec 2020: Jornades Antifeixistes, denominat Brasil Secuestrado.
MCBF.BCN: assemblea de brasileres en la diàspora, feminista, suprapartidista, diversa, de resistència contra el govern de Jair Bolsonaro i els discursos d’odi de l’extrema dreta. En favor de la democràcia, per la igualtat i el respecte a les identitats i diversitats brasileres.
PROGRAMA DISSABTE 24 d’ABRIL
17:14 [Obertura de les jornades]
MBCF.BCN – 3 años en lucha / Membres MBCF.BCN
17:40 ESTRENA [Performance] 20 min
Guardiões da floresta (Guardian del Bosc) / Zahy Guajajara
#ritual #art #zahyguajajara
https://www.zahyguajajara.com.br
18:00 [Noves dramatúrgies documentals – Conferència performativa] 50 min
COPOAZU (Teatro Amazonas) / Azkona&Toloza
A través d’una sèrie de protagonistes i llocs i unes quantes històries, unides totes elles per la idea del deliri de grandesa, Azkona & Toloza proposen un relat coral que es submergeix en els últims cinc segles d’història del territori amazònic brasiler.
L’Amazones, un lloc descrit des de sempre per Occident com una enorme extensió deserta, deshabitada i salvatge malgrat que en les seves riberes i jungles viuen milions d’indígenes, des de fa segles.
Un lloc impenetrable, exòtic i exuberant.
Caòtic, delirant i mancat de lleis.
Un paradís somiat per exploradors, conquistadors i aventurers, replet de tresors per descobrir i recursos per explotar.
Una gegantesca extensió verda travessada per un enorme solc en forma d’anaconda.
Un lloc on blau i verd son una mateixa paraula.
Creació: Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández
Investigació: Raquel Cors Munt, Leo Gamboa Caneo
Ambient sonor: Rodrigo Rammsy
Ambient audiovisual: MiPrimerDrop
Elements escenogràfics: Xesca Salva i AzkonaToloza
Lectores: Per confirmar
Amb la col·laboració de: Joao Paulo Lima Barreto, Livia Diniz, Jeisson Castillo, Pedro Granero, Helena Febrés, Festival Grec de Barcelona, Théâtre de la Ville-Paris /Festival d’automne à Paris, Théâtre Garonne-Scène Européenne, Marche Teatro / Inteatro Festival y Antic Teatre de Barcelona. En col·laboració amb DNA Creación 2019, Azala Espazioa, El Graner – Mercat de les Flors, La Caldera, Labea, Nave, Centro de creación i In-nova Cultural promogut per la Fundación Bancaria Caja Navarra i l’Obra Social “la Caixa”.
#Copoazu #AzkonaToloza #AzkonaTolozaAmazónicas
19:15 [Debat] 30 min
Teatre i Lliuta Social / Cecilia Boal
Cecilia Thumim Boal, nascuda a Buenos Aires, va treballar als anys 60 com a actriu, directora i guionista de televisió. El 1966 s’incoropora a l’elenc del Teatro de Arena de São Paulo, participant en diversos especracles al Brasil i a altres països. El 1982 acaba els seus estudis de psicología a la Sorbonne (París VII). És psicoanalista i actriu. Presideix l’Instituto Augusto Boal, creat el 2010. Des d’aleshores s’ha dedicat a preservar i difondre l’obra de Boal, des de les noves publicacions dels seus llibres amb el segell Cosac Naify, fins a la posada en escena d’obres, passant per la celebració de seminaris i trobades sobre teatre i dramaturgia.
Participants: Cecilia Boal, Akona&Toloza, Zahy Guajajara, Sallisa Rosa
Mediadores: Cecília Boal y membres MBCF.BCN
20:15 [Concert musical] 40 min
Finestra Fina / Aina Bonet i Jeca Mó
Finestra Fina és una intervenció de música i acció social. Travessant oceans, dues cantautores ofereixen un viatge dins d’un ambient íntim. La idea d’integrar música i societat civil a través de la concessió dels espais privats d’acord amb l’espai públic portant resultats positius i acostament de l’art i de la comunitat. Unió entre allò viu i allò digital.
Proposta: Clara Nascimento
Producció: Clara Nascimento i Carolina Cauchioli
Videomaker: Fernanda Medeiros
Cantoras: Aina Bonet i Jeca Mó
Vestuari i maquillatge: Finestra Fina
#cantautoras #mujeresartistas #musicasdelmundo #mujeresenlamusica
PROGRAMA DISSABTE 25 d’ABRIL:
17:14 [Obertura de les jornades]
MBCF.BCN – 3 años en lucha / Membres MBCF.BCN
17:40 ESTRENA [Performance] 15 min
A Cobra / Kelly Lua
En èpoques de crisi política, on totes les persones tenen els seus drets amenaçats i sent la dona negra la base de la piràmide social. Dominar la cobra és conèixer el seu verí.
Kelly Lua és actriu, cantautora, directora teatral, membre fundadora del colectiu Tinta Negra i colaboradora de Black Barcelona.
En la seva carrera, que va des del teatre fins al cinema, Kelly inclou la mirada de ser una dona negra i mirada en les seves obres.
18:00 [Performance] 20 min
O pé que dança, se preciso vai a Luta / Edi Pantera
Capoeira, una ànsia de llibertat, l’arma d’un poble que va lluitar contra un sistema esclavista i colonitzador. Marginada des de l’inici, va ser perseguida i practicar-la era considerat un acte criminal. Ha sobreviscut fins a l’actualitat i avui la seva persecució es dóna per mitjà de la invisibilitat, de la desvalorització pel govern i el seu sistema opressor; principalment quan és executada pels descendents d’aquells que la van concebre. Ella segueix, “mandigueira”, resisteix i reexisteix a dia d’avui. És una de les riqueses que els africans van deixar per a nosaltres i és part fonamental de la cultura brasilera.
Edi Pantera és fundador del grup de Capoeira Jogo da Luta i de la Cia de dansa Arte, Luta e Dança. Mestre de Capoeira, professor i coreògraf de dansa Afro, percussionista i artista circense. Treballa amb aquestes arts fa més de 20 anys amb els més diversos públics.
http://www.cordaodeourobarcelona.com/
18:20 [ExpresArte Escenari Obert] 30 min
La nueva Eva / Amanda Araújo
Amanda Araújo, artista i practicant d’arts des de molt petita, avui veu en les seves expresions artístiques possibilitats de diàleg sobre temàtiques que moltes vegades són un tabú o algo patologitzat. Perquè reflexionem de manera amorosa i cultural, el seu compromís amb la comunicació és generar reflexions sobretot sociopolítiques, barrejant eines de cultura urbana com el Rap-HipHop, la poesia marginal, les performances i audiovisuals (fotos/vídeos), on el concepte sempre és utilitzar el cos i la nuesa com a tecnologies per la visibilització de l’anatomia i les vivències Trans.
Performer, poetessa, artivista: Amanda Araújo AKA Transbap
#transbapmc #artivism
19:05 [Debat] 30 min
CAMINOS Y EXISTENCIAS: ¿Cómo re-existir?
Participants: Edi pantera, Kelly Lua
Mediadores: membres MBCF.BCN
19:35 ESTRENA [Performance] 30 min
Dilema Migrante / Membres MBCF.BCN
Dilema Migrante és una performance desenvolupada per membres de l’assemblea Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo – BCN. Dones, migrants i diverses que transformen les seves inquietuds en acció poètica per expressar l’angoixa d’observar a distancia el sofriment de la gent al Brasil.
Migrar és un verb, que després es torna substantiu. Migrants som, immigrants ens tornem. Cada dia ens trobem amb el fet de viure els efectes de dos mons, el que deixem i en el que estem. En migrar, una es parteix en dos.
Els llaços afectius de qui migra creen diàlegs que travessen les fronteres; aquestes veus relaten confessions, consells, sentiments barrejats i dubtes incontestables. El dilema s’intensifica amb la crisi política i sanitària.
Performance creada y desenvolupada per artistes i activistas membres de l’assemblea Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo (MBCF_BCN)
#elenao #forabolsonaro #antifascistas #antirracistas #antixenofobia #antitransfobia #antilgbtifobia #bolsonarogenocida