Visionat de la peça audiovisual * MISS UNIVERSO *, dirigida i escrita per Juana Dolores i produïda pel festival Temporada Alta (programació online ‘A distància’) + col·loqui a càrrec de l’autora i Rita Rakosnik.
Una de les 15 vinyetes cinematogràfiques de la pel·lícula ‘Masculin Féminin’ (1966) de Jean-Luc Godard correspon a l’entrevista que el protagonista, el Paul, fill del marxisme, fa a l’Elsa, Mademoiselle 19 anys, una noia que no té una imatge d’ella mateixa basada en la figura de l’intel·lectual i/o el revolucionari, que, simplement, és feliç amb tots els avantatges que li ha proporcionat ser escollida “la més guapa”: fama, viatges, luxes. El socialisme, la guerra de Vietnam, el vot femení i la píldora anticonceptiva són algunes de les qüestions polítiques sobre les que Miss 19 opina tímida i desconcertada; per altra banda, però, no dubta gaire en expressar el seu entusiasme pels Estats Units, un país on, considera, les dones tenen un paper més important que a França. A partir de la imatgeria entorn els concursos de bellesa, la dicotomia entre la masculinitat i la feminitat, i amb la poètica d’aquesta breu peça cinematogràfica com a principal referent, la qual va protagonitzar en un taller d’Interpretació dirigit per Joan Ollé mentre cursava els seus estudis a l’Institut del Teatre, Juana Dolores, ara, interpreta una Miss Univers que reflexiona sobre el concepte d’erotisme en Georges Bataille mentre és entrevistada en un terrat de Barcelona des del qual es pot veure el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona conegut popularment com presó La Model.
Juana Dolores Romero Casanova, coneguda simplement com a Juana Dolores, és una actriu, dramaturga i directora d’escena catalana, també poeta i vídeoartista. Ha publicat Bijuteria (56è edició del Premi Amadeu Oller de poesia, 2020, Edicions Galerada); i, després de LIMPIEZA (2020) i SANTA BÁRBARA (2020), ha escrit i dirigit MISS UNIVERSO (2021, Temporada Alta), un curtmetratge que oscil·la entre el vídeoart i el vídeoassaig. Actualment està de gira amb la seva primera peça de teatre # JUANA DOLORES # * massa diva per a un moviment assembleari * (2019-2020, Antic Teatre).
Rita Rakosnik (Barcelona, 1993) és graduada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i es dedica a la crítica i el comissariat de manera independent. Escriu i parla sobre art, literatura, pensament i cultura pop a mitjans com Núvol, La Llança o Ràdio 4, on recentment s’ha estrenat com a col·laboradora al magazín Avui sortim. Ha participat com a artista a La transformació sensible (Fabra i Coats, 2021), Locus Amoenus: espais digitals habitables i contra-normatius (Festival Panòptic, MAC Mataró, 2020), i Hybris Viral: artefactes en temps de pandèmia neoliberal (2020). Entenent la pràctica curatorial com una activitat constel·lacional indissociable de la crítica, ha comissariat Com no ser vista: Notes sobre fotografia en femení (Espai Fotogràfic Can Basté, 2020), que també va poder mostrar a través de Proyecto Carpetas. Actualment està en procés de producció de l’exposició El nom és pols d’estrella, projecte guanyador de la convocatòria de comissariat emergent Mirada Pilot 2021. També ha format part del jurat i de l’equip de tutors de la Sala d’Art Jove 2020-2021 i és autora d’Amb A d’Amant, inclòs a Avui és demà: 10 relats per repensar el futur (Editorial Pagès i Editorial Milenio, 2020).
Amb la passió com a divisa i l’elegància com a marca d’aigua, tot el que fa és una excusa per assajar des dels afectes i els efectes de l’escriptura. Interessada per la contemporaneïtat –no pas per l’actualitat–, presta la mateixa atenció al pensament de Hannah Arendt que al cul de Kim Kardashian. Autodefinint-se com una ghost influencer experta en selfies, tota la seva producció és una exploració al voltant de les tensions entre tendresa i acumulació. Si pogués parlar per una imatge diria: «estic cansada d’aquesta nitidesa asèptica Full HD, vull coses tendres i borroses».