Un cor popular format per persones de diferents professions, gèneres i generacions decideix reescriure els quatre moviments que componen la 9a Simfonia de Beethoven. Una mena de corifeu que coneix les regles de l’escenari els ajuda amb la partitura i els moviments escènics. No volen usar instrumentació, només les seves veus es faran càrrec de la partitura experimental. Durant els assajos, el grup parla sobre les tragèdies, els temors i les problemàtiques de la societat actual. No arriben a cap conclusió sobre per a què serveix la tragèdia? En realitat, el que busquen és entendre el cap i el cos de Beethoven, la sordesa implacable que l’aïllava per complet del món, i el seu desig d’alliberar la humanitat d’alguna cosa, potser de la tragèdia.
Pocs anys després del gran èxit de la 9a Simfonia el compositor morí i en la seva última ranera digué: Aplaudiu amics, la comèdia ha acabat.
El Cor. Per a què serveix la tragèdia? És un projecte site specific que es desenvoluparà amb corals de diferents ciutats d’Europa durant 2023 i 2024.
Juan Navarro és performer i creador escènic. Des de 1990 forma part del teatre d’avantguarda europeu. Col·labora amb artistes com Rodrigo García, Jan Lawers, Roger Bernat, Einstürzende Neubauten, entre d’altres. Les seves últimes creacions són En lo alto para siempre de David Foster Wallace, El Bosque i Tala de Bernhard.
Jordi Lalanza és titulat en Direcció d’orquestra (ESMUC), Composició (Cons. Badalona) i Teoria i llenguatge musical (Cons. Liceu). En el vessant pianístic, estudia amb el Doctor-Catedràtic Leonid N. Sintsev a Sant Petersburg i a Barcelona.
Manel Barnils és arquitecte i recentment titulat en disseny escenogràfic. Ha treballat més de 20 anys en despatxos com a projectista i, actualment, combina el teatre amb la música.