2022
Els Dilluns Flux Club

IRENEU TRANIS + PIRÒMANA D’ARGOS

FLUXCLUB

Dilluns 2 de maig a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

Sessió 7

IRENEU TRANIS + PIRÒMANA D’ARGOS

 

IRENEU TRANIS

Actor i creador nascut a Barcelona el 1984 i llicenciat en art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat amb directors teatrals com Claudio Tolcachir, Carles Santos, Georges Lavaudant o Jordi Oriol entre d’altres. També ha participat en espectacles com La Visita de la Vella Dama de Farrés Brothers amb Vicky Peña, o diversos espectacles dirigits per Pep Pla i Marta Carrasco. També ha treballat a La Riera i a Com si fos ahir, de TV3, i Ciencia Forense de RTVE i ha participat en diverses produccions cinematogràfiques com El perfum de Tom Tykwer o, recentment, Modelo 77 d’Alberto Rodríguez.

Creador d’espectacles com El Venedor d’HistòriesANEBODA the show (premi gira Circuito de la Red de Teatros Alternativos d’Espanya) i membre fundador del col·lectiu Mos Maiorum (Premi Caravana de Tràilers, premi Adrià Gual, companyia resident del Teatre Lliure 2019 i més de cent funcions fetes per tota Espanya i França).

Actor en diversos espectacles de Joan Arqué com Canto jo i la muntanya balla (La Perla 29) o El Comte Arnau.

També és violinista i mandolinista col·laborador en grups musicals com Arthur Caravan, Verd Cel, IX, Jalea Real o Fratelli la Strada.

http://www.ireneutranis.com/

@ireneu.tranis

www.youtube.com/channel/UCt_aFlv0QnTl5vItZTlPYrw

presentació

Els vídeos que veureu a continuació són píndoles poètiques audiovisuals. Peces curtes de videopoesia inspirades en els vídeos d’internet anomenats ASMR*. Els videoemes són experiències individuals contemplatives que introdueixen estímuls cognitius, musicals i sensorials a l’espectador amb l’objectiu d’alterar el seu estat físic, emocional i racional.
Els videoemes presentats es poden classificar en dues categories: amb text i sense text.

*ASMR (Resposta Sensorial Meridiana Autònoma) és un neologisme que fa referència a un fenomen biològic caracteritzat per una agradable sensació de formigueig que se sent usualment al cap, cuir cabellut o regions perifèriques del cos com a resposta a diversos estímuls visuals, auditius i cognitius.


Una fabulosa història
2020_4:50 min
Text: Fragment de l’espectacle #Espotsaberquehasmenjat, de Pep Pla
Interpretació i realització: Ireneu Tranis
So: Dídac Tranis
Agraïments: Clàudia Vilà i Charol Estefano
Assessorament: Patrícia Palomares

La mort del sàtir
2020_7:40 min
Text: Monòleg del sàtir d’Ireneu Tranis
Interpretació i realització: Ireneu Tranis
So: Dídac Tranis
Agraïments: Clàudia Vilà i Charol Estefano
Assessorament: Patrícia Palomares

Confinament
2020_5:45 min
Text: Ireneu Tranis
Interpretació i realització: Ireneu Tranis
So: Dídac Tranis
Agraïments: Clàudia Vilà i Charol Estefano
Assessorament: Patrícia Palomares


Amistat

2020_4:39 min
Idea i direcció: Ireneu Tranis
Actor: Xavi Capdet
Fotografia: Magui Pichinini
Música original: Fede Salgado
So: Dídac Tranis
Ajudant: Ricardo Mena
Agraïments: Shasta Daisy


Sodoma i Gomorra
2021_4:06 min
Idea i direcció: Ireneu Tranis
Actor: Ivan Benet
Fotografia: Magui Pichinini Ç
Música original: Dídac Tranis
So: Dídac Tranis
Ajudant: Ricardo Mena
Agraïments: Shasta Daisy

PIRÒMANA D’ARGOS

Piròmana d’Argos (Núria Iglesias Rodríguez), Susqueda (Girona), 1986.

Artista transdisciplinària, desenvolupa la seva tasca com a “espeleòloga de les cavernes subcutànies i poeta muscular”; del cos i la seva emanació rítmica en fa els eixos vertebradors dels processos creatius per on passa. Aprofundeix cada vegada més en la recerca del cos com a canal i mitjançant aquest fenomen atén la ductilitat d’una poètica transversal; tot procés dut a terme fins aleshores es basa en l’exploració interior de l’univers simbòlic que es desplega com a reflex del món exterior. 

La seva investigació se centra en la plasticitat de la memòria, la imaginació o la qualitat temporal d’estats de consciència diversos. Explora i concreta aquests camps d’atenció, mitjançant l’assaig poètic, la performance, l’audiovisual, les arts plàstiques, l’art sonor, el collage o l’animació i des d’un lloc on els límits entre aquests llenguatges es dilueixen. La seva pràctica es vincula al medi on es practica i els éssers que l’habiten o transiten. Viatja a Nova York, Singapur, Itàlia i Grècia i desenvolupa altres projectes a Susqueda –terra natal– o Cap de Creus.

https://piromanadargos.com

@piromanadargos

@suskeda

presentació

Aquest recull de peces vol mostrar diferents vies d’abordatge del llenguatge audiovisual inscrites en la recerca i pràctica artística de Piròmana d’Argos, qui desenvolupa una pràctica transdisciplinària i es va iniciar en aquest mitjà de forma autodidacta, amb eines bàsiques i des d’una poètica muscular i experimental. Es compartirà el moment del primer contacte, passant per la seva evolució fins a arribar a un dels últims rastres generats.


Pràctica de recerca a Susqueda I 

Projecte d’investigació artística “Cor / Fase 2.3”
01/11/2017_2:02 min

Aquesta peça manté una pulsió primigènia des de la qual es bifurquen i fusionen dos camins en la vinculació entre el cos i el mitjà audiovisual fruit de la reflexió sobre el terme “registre”. Per una banda, es tracta de l’exploració del llenguatge videogràfic des d’un lloc en el qual se cerca plasmar l’estat intern durant l’edició, amb relació a l’eina, mentre s’observa i es recorden les percepcions registrades pel cos. Per altra banda, és una investigació en la qual es mantenen més els plans fixos de la càmera i s’amplien certes sincronies vehiculades pels elements registrats durant l’acció. Bàsicament, varia la tendència i el grau d’intensitat cap a una via o l’altra. En aquest cas, es desenvolupa una pràctica corporal a l’entorn natural de Susqueda –terra natal–. És un exercici d’escolta atmosfèrica. D’aquest treball en sorgeixen altres transferències artístiques (escriptura). És un retorn a la deu i un joc amb batec.


Mar d’herba

Projecte d’investigació artística “El coratge de les creus”
01/09/2016_2:54 min

El treball explora com generar una imatge poètica mitjançant un cos en moviment i un camp acabat de llaurar registrats en pla fix i les distorsions d’aquests durant l’edició audiovisual. Prové del projecte d’investigació “El coratge de les creus” iniciat el 2015.

 

Cinediari

Projecte d’investigació artística “Gest Innat”
14/10/2016_2:52 min

Inspirada pel treball fílmic de Jonas Mekas, en aquesta peça s’exploren els universos que es despleguen quan la sensació corporal esdevé símbol a través de la memòria oral de persones que narren la seva experiència durant la II GM. Es treballa a partir d’imatges trobades, una entrevista i el registre de gestos corporals. La peça es realitza atenent essencialment el seu muntatge i les textures visuals. Treball d’investigació realitzat per al projecte “Gest Innat: síntesi d’una recerca sísmica” becat per Bòlit-Centre d’Art Contemporani de Girona i Rad’Art (San Romano, Regió de l’Emília-Romanya, Itàlia).


Trifàsic. Experiment oníric
1/3
01/01/2017_3:31 min
Trifàsic. Experiment oníric 2/3
01/02/2017_2:27 min
Trifàsic. Experiment oníric 3/3
01/03/2017_2:52 min

Trilogia de tres videopoemes creats a partir de registres onírics on s’inclou foundfootage i s’explora el lèxic visual amb la transferència d’estratègies de composició corporal instantània al mitjà audiovisual amb l’objectiu de transmetre sensacions.


[Biochemical Phenomen] – Experimental Short Pieces (2)
01/03/2018_00:36 min

Peça curta d’experimentació sensorial on s’exploren la transició, la composició plàstica i l’expressivitat facial.


[Poppies and Engines in the Meadow (When Suzanne Ciani sounds, I rewind and I make a video)] Experimental Short Pieces (6)
01/12/2019_1 min

Peça on s’explora la relació entre el moviment corporal, el muntatge audiovisual i la creació atmosfèrica a través del so. És el registre en pla fix d’una improvisació corporal en un entorn natural on s’inclou, conscientment, l’eina d’edició audiovisual per transmetre altres registres captats pel cos en moviment durant la pràctica corporal, sigui mitjançant el muntatge o la composició a través de l’ampliació d’un detall dins del pla fix.


Andare in brodo di giuggiole 

Projecte d’investigació artística “Gest Innat”
01/10/2017_3:28 min

Aquesta peça explora els universos que es despleguen quan la sensació corporal esdevé símbol a través de la memòria oral de persones que narren la seva experiència al camp. Es treballa a partir d’un registre dut a terme una tarda d’octubre del 2016 a l’hort d’Adriana, qui es pot veure acompanyada per la seva filla Verdiana. La peça atén especialment la relació entre imatge en moviment, so i abstracció. Treball d’investigació realitzat per al projecte “Gest Innat: síntesi d’una recerca sísmica” becat per Bòlit-Centre d’Art Contemporani de Girona i Rad’Art (San Romano, Regió de l’Emília-Romanya, Itàlia).


The Virgin of Big Data
01/12/2019_00:55 min
Animació sonora muntada amb aproximadament cent imatges. Prové del projecte d’escriptura expandida “Llums Geològiques”. S’explora la potència tel·lúrica amb relació als nous mitjans tecnològics.


Destra – Ala 1/2 (Acció per a càmera)
01/02/2021_1:09 min
Destra – Ala 2/2 (Acció per a càmera)
01/11/2021_2:04 min
Acció performativa per a càmera desenvolupada en dues parts i moments diferents. Reflexió al voltant dels estereotips i la resistència de les dones amb al·lusions a l’arquetip de la deessa tel·lúrica associada a la destral doble o a la papallona. La segona part inclou el poema “Wendy” de Martha Asunción Alonso.


FLUX CLUB compleix la 13a temporada a l’Antic Teatre i el 22è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM

és una associació sense ànim de lucre, dirigida per Josep M. Jordana i Lis Costa, que té com objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter