2022
Els Dilluns Flux Club

RAMON GUIMARÃES + JOHANNA SPEIDEL

FLUXCLUB

Dilluns 7 de març a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

Sessió 3                                                                                                                                                    

RAMON GUIMARÃES + JOHANNA SPEIDEL

performance + projecció + col·loqui

Com a pròleg al 8 de març, Dia internacional de les dones, programem dos artistes que treballen sobre la identitat, el cos, la dona, la poesia i la memòria col·lectiva.
Presentem Pila de plats, una performance ritual de Ramon Guimarães perquè no oblidem el maltractament a les dones, seguida de la projecció d’un conjunt de treballs videogràfics de Johanna Speidel, representatius de la seva llarga trajectòria, amb especial èmfasi en els projectes d’intercanvi amb artistes-amigues/cs, que impulsa des de l’A.C. La Ternura.

 

RAMON GUIMARÃES

performance

Barcelona 1968. Artista visual i performer, defineix el seu treball com un work in progress de creació́ contínua amb el qual s’expressa i es manifesta a partir del cos, la veu i el moviment. Sentiments, emocions i experiències personals són matèria primera d’aquesta autoexploració́ física, psicològica i emocional a la qual se sotmet. Estilitza o exagera la realitat per visibilitzar i qüestionar falses veritats heteronormatives i anar més enllà̀ d’allò̀ personal per posicionar-se en l’universal. Identitat, temàtiques de gènere, així́ com la interacció́ física i emocional amb l’espectador són presents des de l’inici de la seva trajectòria performativa l’any 1989.

Llicenciat en Belles Arts i Màster en Comunicació́ Audiovisual Interactiva a la UB, ha realitzat més de cent performances d’acció́ única i més de vuitanta títols audiovisuals de diferent format: instal·lacions interactives, multipantalla o en format monocanal. Recentment ha estat guanyador de la Beca UNZIP 2021 en la seva modalitat pedagògica amb el projecte Capil·laritats, quatre accions de canvi i pertinença, on ha experimentat amb la capacitat transformadora de la performance amb un grup de dones de la població del Prat de Llobregat. 

https://www.ramonguimaraes.com/

 

JOHANNA SPEIDEL

projecció + col·loqui

Reutlingen, Baden-Wurttemberg (Alemanya), 1961. Johanna Speidel és una artista multimèdia establerta a Madrid des de 1987. Llicenciada en Belles Arts per l’Acadèmia de Belles Arts de Karlsruhe (Alemanya) i en Filologia Alemanya per la Universitat de Karlsruhe.

Des del 1990 exposa instal·lacions multimèdia, fotografia digital i videoart a nivell internacional. Mostra també esporàdicament performances i des del 2016 s’interessa per l’art a la natura. Pertany a l’associació MAV – Dones a les Arts Visuals. Com a gestora d’art (Associació Cultural La Ternura) idea i coordina projectes entre artistes.

“Vull traspassar fronteres amb una mirada ferma, obrir espais íntims transparents i transcendents. Són llocs on les emocions capturen gestos que traspassen miralls, revisant conceptes i idees antiquades en composicions fragmentades”.

www.johannaspeidel.com

gjs@outlook.es

https://vimeo.com/user26343810

 

PROGRAMA

RAMON GUIMARÃES

Pila de plats
videoperformance_2022_15 min

Inspirada en la peça homònima d’Antoni Tàpies del 1970, Ramon Guimarães acciona i activa la pila de plats per configurar una acció sensible amb assumptes que alguns encara voldrien seguir invisibilitzant, per crear un espai participatiu de creació d’una memòria col·lectiva, construïda per cada una de les accions rituals i simbòliques del performer i els assistents, amb la intenció de contribuir a un canvi en la nostra societat,  que no ha deixat de maltractar les dones.

Aquesta acció s’emmarca dins d’un procés personal de transformació vers una nova masculinitat, centrada en la construcció d’una memòria col·lectiva, que des de la sororitat vol ser un clam que digui prou i que trenqui simbòlicament amb els abusos, maltractaments i desigualtats que han patit i pateixen més de la meitat dels éssers humans d’aquest planeta per haver nascut dona, sentir que ho són o pel simple fet de manifestar i tenir aquesta expressió de gènere.

 

JOHANNA SPEIDEL

Voces
2008_3:50 min

En la llengua de signes, una dona (Nube Schulte) ens explica una historia d’amor. Els seus gestos expressen el seu món. Està sola davant d’un llac i comunica amb les seves veus interiors.


Ghostrunner
2010_5:05 min

L’escala del Vaticà com a símbol del trànsit etern.
Música: Ebba Rohweder
Poema: Antonio Santamaría Solís


Upside down
2011_4:12 min

Un encontre fugaç de cel i terra, del femení amb el masculí, home, dona

Do it yourself IV: Videomessages / La escalera
2014_6:45 min

Convidats per l’AC. La Ternura (Johanna Speidel), cinc artistes que treballen en vídeo (Paula Noya, Daniel Chauquero, Ana Matey, Ebba Rohweder i Johanna Speidel) intercanvien missatges visuals seguint l’estructura de les xarxes socials amb remitent i respostes: l’experiment visual sense paraula expressada augmenta la percepció de la imatge, del so, el color i l’expressió corporal.


The Mirror
2014_5:30 min

El món com un mirall. El riu Minho, a prop del poble portuguès Vila Nova de Cerveira, reflecteix primer els ulls dels seus habitants vius i després, a l’altra banda, mostra els ulls dels difunts. El riu com a símbol de portar la vida i d’emportar-se-la.


Signos y Significados (2018-19)
Vaig invitar 22 artistes amigues/cs a interpretar en performance, text o poesia les cartes de l’Arcà Major del Tarot, reinterpretades per mi en fotografia digital. 

  • Joan Casellas acciona la carta La Rueda de la Fortuna amb una performance a la sala ABM Confecciones (Madrid).
    2019_3:08 min

  • Yolanda Pérez Herreras interpreta la carta La Templanza amb una performance participativa a la Galería Theredoom (Madrid).
    2018_4:56 min


Entre las cortinas: La margarita
2020_2:28 min

És una proposta poètica de la reivindicació de la visibilitat de les dones artistes. Darrere d’una cortina, l’artista treu els pètals a una margarida, com ho fan els enamorats: “Vull ser visible”, “No vull ser visible”, “Vull que em paguin la meva feina artística”, “No vull que em paguin el meu treball artístic”, etc. amb la conclusió final que sí, i és la meva pròpia decisió, que vull ser visible i que em paguin la meva feina com a artista.


Entre las cortinas: La loba
2020_2:18 min

Entre las cortinas parla de les nostres pors i esperances en temps de covid: la poderosa lloba és capaç d’esquinçar les cortines.


La Ventana: Creadoras en las nubes
(Tràiler)
2020_3:46 min

Converses amb creadores de Madrid davant de la seva finestra favorita amb el leitmotiv de núvols al cel, paradigma d’emocions canviants. Una reflexió íntima sobre l’estat de dones artistes, les seves vivències, els pensaments i les inquietuds a l’hora de crear. Com se senten avui dia les artistes dins i fora d’aquesta petita separació que és la seva finestra? Entrevistes íntimes, en les quals importen tant els seus espais vitals com la influència d’aquest espai real i mental en la forma de ser, la vida i la producció artística. Virginia Woolf deia que una dona creadora necessita una habitació pròpia i els diners suficients perquè resti temps per a la seva obra. Aquestes necessitats continuen vigents.


FLUX CLUB compleix la 13a temporada a l’Antic Teatre i el 22è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM

és una associació sense ànim de lucre, dirigida per Josep M. Jordana i Lis Costa, que té com objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter