2020
Els Dilluns Flux Club

COVIDeo. REFLEXIONS AUDIOVISUALS EN TEMPS DE TAPAR BOQUES

FLUXCLUB

Dilluns 7 de desembre a les 19:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta
Recorda que abans de venir a l’Antic Teatre i sempre en cas que prevegis la tornada al teu domicili habitual entre les 22h i les 23h, has de tenir a punt el teu certificat d’autoresponsabilitat.
Pots tramitar-lo al següent enllaç:

 

amb reserva a
taquilla@anticteatre.com
(fins a 1 h abans del passi)

 

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 7.

COVIDeo. REFLEXIONS AUDIOVISUALS EN TEMPS DE TAPAR BOQUES

Projecció + col·loqui

En aquesta sessió presentem les obres videogràfiques que 25 autores i autors han realitzat des del mes de març, des que va començar el temps de tapar boques de manera explícita i descarada, amb mascaretes i amb vulneració de drets i llibertats.

Descobrirem reflexions audiovisuals molt crítiques, altres de més estètiques, d’humorístiques, de poètiques, de filosòfiques i d’altres molt íntimes i emocionals. Sigui com sigui, totes amb els sentits afinats i la boca destapada.

Projectarem obres d’Albert Alcoz, Nora Ancarola, Miguel Andrés, Carolina Cabrerizo, Elena Ferrer, Lalo García / Raimon Lorda, Kikol Grau, Javier Guerra, Ramon Guimaraes, Miquel Jordà, Violeta Kokopelli, Francesca Llopis, Elisabet Mabres, Núria Manso, Gonzalo Marcuzzi, Jordi Mitjà, Rrose Present, Diana Rangel, Ana Rodríguez León, Noemi Sjöberg, Jacobo Sucari, Jordi Teixidó i Ulrich Weitzel.

També proposem el visionat on line de Fantasmas y virus de Félix Pérez-Hita i de més peces del Quarantine Project de Miguel Andrés, que per raons de temps no hem pogut incloure en la projecció.

Estem preparant una altra sessió que tindrà lloc durant el festival FLUX al desembre a Arts Santa Mònica, on tenim previst projectar les obres rebudes en aquesta crida, les que no hi han cabut i les que ens arribaran.

PROGRAMA:

1
ALBERT ALCOZ
If Not Winter (fragment)
2020_3:23 min

vídeo HD, b/n, música
Realitzat amb JG Guerra. Música de Johannes de Silentio aka Shak Benavides.
Durant un període de confinament prolongat, mirar per la finestra i observar el veïnat pot convertir-se en un ritual especular.
http://www.albertalcoz.com/2020/04/if-not-winter.html


2
NORA ANCAROLA
Nosaltres (part I)
2020_4:09 min

(amb l’Aina Roca en el record)
A partir d’un fragment de Nous en somme de la filòsofa Hélène Cixous s’ha recreat una situació on la voluntat de comunicació demostra alhora la seva dificultat. El mateix text narrat de manera polifònica, permet visualitzar la capacitat de distorsió semàntica visual i textual que pot imprimir-se en un relat. La possibilitat d’intervenir com a espectadors a través d’una proposta d’oralitat que requereix una traducció textual incorpora un element més al dispositiu relacional, tal com el proposa Cixous.
Com ens re-construïm submergits en el llenguatge de l’“altre”?
Com ho podem fer en temps de confinament? És possible?
Text (fragment) Nous en somme, Hélène Cixous
Amb la col·laboració de:
Camila Barcellone, Biel Barnils, Mònica Campdepadrós, Horacio Espeche, Paloma G. Díaz, Susana Kamiya, Cloe Masotta, Frederic Montornés, Olga Olivera-Tabeni, Diana Rangel Lampe, Aina Roca, Marion Tamme de Aquista.
www.noraancarola.com


3
MIGUEL ANDRÉS
Experiment #00 (20 días de cuarentena)
2020_0:38 min

Tot s’ensorra. Les parets ens cauen a sobre. Els projectes es paralitzen. Tot queda suspès en l’aire. El món queda quiet. Em lamento. Em desmoralitzo. Vull seguir. Vull sortir. Vull despertar. Em dono cops al cap. Les neurones s’agiten. 20 dies donen per pensar molt. És hora d’agafar les regnes. Aquí neix un nou projecte: [Quarantine project].
https://miguelandres.com/quarantineproject/


4
CAROLINA CABRERIZO
Pandemia
2020_2:59 min

Durant el confinament, aclaparada per la situació, vaig sentir la necessitat de crear aquest petit i hipnòtic vídeo, en el qual m’atreveixo a donar forma, vida i mort al SARS-CoV-2.


5
ELENA FERRER
You see, we don’t love a single season like the flowers
2020_9:59 min

Video / hdv / color
El punt de partida d’aquest vídeo és un cercle sanador pintat fa molt de temps per un xaman desconegut en un vell loft de Brussel·les. És una reflexió sobre la necessitat de tornar a connectar, ara més que mai, amb la nostra saviesa intuïtiva i recuperar les nostres pròpies capacitats transformadores, en un món en què tot està íntimament relacionat. Ha estat realitzat durant la primavera de l’any 2020, quan pràcticament el món sencer es va aturar.
* El títol sorgeix de les Elegies de Duino de Rainer Maria Rilke.
Vídeo finançat gràcies a les Ajudes a la Creació S.O.S ART / CULTURA, Fons de Cultura – VEGAP.


6
LALO GARCÍA & RAIMON LORDA
El confinamiento
2020_4:16 min

El present, la nit i el dia. Una conversa absurda sobre la realitat en una situació més absurda encara, i tot això, durant el confinament. La incomunicació dintre de la comunicació. La irrealitat dintre de la realitat.
http://www.nocredit.es/10-el-confinamiento/


7
KIKOL GRAU
3 minutos para el fin del mundo. Capítulo 4: COVID 19
2020_3 min

Un recopilatori de mems i vídeos de la primera setmana de quarantena.


8
KIKOL GRAU
3 minutos para el fin del mundo. Capítulo 5: CONSPIRANOIAS
2020_3 min

Un recopilatori de mems i vídeos de la segona setmana de quarantena.


9
JAVIER GUERRA
Chuletas de cerdo
2020_10:50 min

Lidia, des de la seva butaca, ens parla del seu entorn més proper, dels seus records, de les seves experiències i de les seves visions. Paral·lelament veiem una representació d’ella i de les seves llistes de la compra.


10
RAMON GUIMARAES
Performetries 04
2020_2:07 min

Realitzada el 31 de març de 2020 per a TRILITA 8, convidat per Francesca Llopis.
Embadalit, sostenint i mirant la meva imatge reflectida en un mirall, danso amb mi mateix durant dos minuts, sense deixar de mirar-me. Aquest ball davant d’una audiència confinada a casa seva, esdevé símbol inequívoc de la necessitat d’estimació i d’amor dels quals tan mancada està la humanitat.
www.ramonguimaraes.com


11
MIQUEL JORDÀ
Las playas de Barcelona. BCN Lockdown
2020_1:16 min

Reflexió sobre el confinament per la COVID-19 durant les sortides esportives permeses en horaris establerts a les platges de Barcelona, i les consignes institucionals del propi Ajuntament de Barcelona.
http://www.miqueljorda.com/


12
VIOLETA KOKOPELLI
Casa nostra
2020_01:50 min

Casa nostra és una proposta que vol endinsar-nos en els cicles i el món biològic a través de l’audiovisual, la poesia i la dansa. Vinculant les ciències i l’art, ens apropa als cicles naturals d’allò que està viu. Poema “Nocturno sueño” de Xavier Villaurrutia.
https://www.violetakokopelli.com/


13
FRANCESCA LLOPIS
!!!!!!!!!!!!
2020_4:24 min

GIF-MP4  1024 × 576
so: Llapispanc
En el confinament vaig treballar de nit,
la solitud era la de sempre de nit,
la solitud del dia era estranya,
les ombres, els forats,
la foscor de la nit,
era on millor podia viure.
http://francescallopis.com/


14
ELISABET MABRES
Confined
2020_9 min

Una dona viu el confinament a la primavera de l’any 2020 entre l’entorn domèstic i l’escapada urbana. Sense acabar d’entendre les circumstàncies afloren estats de consciència desconeguts.
http://www.elisabetmabres.com


15
ELISABET MABRES
She’s out
2018-2020_3:13 min

Ella, confinada en làtex, busca la interacció amb d’altres per fi a Barcelona. Atracció, joc, espant flueixen amb menys protocol que a Hong Kong. Ha arribat el moment d’abandonar i emprendre la llibertat del desconfinament, ara i aquí, cap a una altra realitat…
http://www.elisabetmabres.com


16
NÚRIA MANSO
Quan tot s’acaba
2020_4:28 min

En aquest moment tan complicat per la COVID, m’interrogo sobre la mort. Quan tot s’acabi, què hi haurà? Què representa? Com la sentim?
https://www.nuriamanso.com/


17
GONZALO MARCUZZI IGLESIAS
Doctrinas del shock – antispot antipropaganda
2020_2:05 min

Les doctrines del xoc es vénen aplicant des de fa mig segle (anys 70 segle XX). Abans amb terror i sang, i fins i tot amb dictadures titella a l’ús. Avui ni fan falta, la democràcia té els seus períodes de xoc, els seus milions de morts i la seva població mundial ara mateix obedient i presa de la por o la resignació. Aquest collage antipropaganda pretén que ens detinguem en la nostra pròpia estupidesa, covardies i incapacitat de comprendre el que és obvi: som esclaus del neoliberalisme/terrorisme i de les nostres misèries democràtiques.
https://www.youtube.com/channel/UC3U27fix90g0lQ45EO3O_QQ


18
JORDI MITJÀ
Desconfinar un taller
2020_5:05 min

Aquest és un registre del primer dia que torno al taller, després de mesos tancats a casa. De les impressions dels materials, la llum i l’estat de les coses a l’exterior i a l’interior de l’espai on treballo. Del contrast entre l’estat d’abandonament i el d’una natura desbocada.
www.jordimitja.com

 

19
RROSE PRESENT
Pandemia: Flores al margen / Malas hierbas
2020_1:33 min

Filmació, edició, producció: Rrose Present
Música: Oriol Perucho
Les Fonts de Terrassa (Barcelona)
Distribuïdora: The Filmmakers Cooperative
Toni Negri deia que la “Resistència a la vida” era l’única Revolució possible davant el sistèmic capitalisme assassí.

Durant el confinament ningú tallava les “males herbes”. Creixien lliures, fora de les retícules, als marges dels camins. Aquestes “males herbes” podrien significar tant els manifestants que surten a l’espai públic a protestar com ser metàfores del cinema experimental dels anys 60 als EUA. Cineastes que van obrir camins al marge de les educadores mirades del capital i els seus mitjans de comunicació. Com una revolució de mirades que salven el sensible de la depredació capitalista de la nostra existència amb una altra forma de mirar, una altra manera de pensar. Són eines de batalla contra les mirades colonitzadores, pensaments colonitzats. Un homenatge a la Vida, a aquelles flors al marge que van deixar els seus fruits en els nostres ulls.

Aquest projecte s’ha realitzat per al programa “In Solidarity – Protest Films in a Time of Crisis” organitzat per The Filmmakers Cooperative de NYC – COVID 2020. Pròxima projecció: “In Solidarity – Protest Films in a Time of Crisis” organitzat per The Filmmakers Cooperative de NYC (online).
http://rroserpresent.eu/


20
DIANA RANGEL
Diario 07.04.2020
2020_2:36 min

Comparteixo amb vosaltres el meu vídeo-diari del dia 7 d’abril de 2020. Era el dia 24 de confinament a Barcelona i va ser el primer dia que vam descobrir la clau amagada de la terrassa del nostre edifici.

Reflexions en veu alta que es barregen amb records i processos, obres per fer, poemes a la punta de la llengua, un desig de caminar que es manifesta en el caminar d’una càmera, un paisatge que es plega i es desplega, com un llibre, fràgil i versàtil. Un vídeo-diari que relata en poques paraules els meus interessos principals com a artista.

Aquesta obra reflexiona sobre aquests mons que s’obren quan un es tanca, aquelles paraules que es van gestant dins de nosaltres, els records solapats que acaben conformant el nostre present i l’acte de narrar en veu alta a una imatge-present que va lentament observant-ho tot.
www.dianarangel.com


21
ANA RODRÍGUEZ LEÓN
Casa con mujer con casa
2020_4:02 min

Una reflexió de quarantena sobre el cos, la quietud i el moviment.
http://www.anarodriguezleon.com


22
NOEMI SJÖBERG
Fue era coronavirus te odio
2020_9:45 min
color HD. Filmat en 4K

“És molt més fàcil actuar que pensar sota un règim tirànic” diu Hannah Arendt en el seu llibre La condición humana, que em va acompanyar durant el confinament. Del 13 de març al 26 d’abril de 2020, 42 dies, no es va permetre cap sortida als 6,8 milions de menors d’entre 0 i 14 anys residents a Espanya per cap motiu que no fos de força major. Per altra banda, els gossos tenien dret a sortir acompanyats dels seus amos. Animals urbans a les ciutats de Barcelona, Espanya i Varanasi, Índia.
www.noemisjoberg.com


23
JACOBO SUCARI
Muros
2020_3:45 min

Muros és un vídeo sobre la pintada mural i la seva permanència. Sobre la seva fugacitat contemporània en una època en què els missatges a l’espai públic urbà estan prohibits, o si més no, invisibilitzats. Realitzat en època de confinament per la pandèmia de la COVID-19, Muros parla de murs actuals, que resumeixen altres murs passats.
https://www.jacobosucari.com/


24
JORDI TEIXIDÓ
Llibre 1
2020_1 min

Llibre pintat a mà i animat.


25
JORDI TEIXIDÓ
Llibre 2
2020_1 min

Llibre pintat a mà i animat.


26
ULRICH WEITZEL
La publicidad en tiempos de COVID
2020_1:35 min

En el magnífic escenari del terrari dels Laboratoris Dr. Schubabh es va rodar un anunci per a un conegut fabricant tèxtil i vam tenir accés en exclusiva als descarts de la pel·lícula.
https://www.youtube.com/channel/UC4HnzS9dBb5h5I8QHnh72Rw


27
ULRICH WEITZEL
El martirio de Santa Corona por enfermeros y clérigos humanos
2020_1 min

En un futur els coronavirus han guanyat la guerra d’extermini als humans i són ara l’espècie dominant al planeta Terra, que ha recuperat la pau i el sentit comú.

Existeixen moltes llegendes sobre els negres anys vint de segle XXI, els més estimats són els que es refereixen a Santa Corona. Nascuda amb el nom de COVID-19, de pares desconeguts, es va convertir aviat en la carismàtica líder del primer atac contra els humans. Ella va desenvolupar moltes de les tàctiques d’assetjament i desgast que van resultar decisives al llarg del conflicte. A la tardor de l’any 2020 va ser traïda, capturada, torturada i finalment assassinada per humans. Ja no era viva per veure el contraatac del seu fill COVID-20 a la tardor de l’any 2020 i la victòria final sobre l’espècie humana a mans de COVID-21, que va acabar la llarga guerra amb la conquesta de Vilanova i la Geltrú al juliol de l’any 2022.
https://www.youtube.com/channel/UC4HnzS9dBb5h5I8QHnh72Rw


ONLINE:
28
MIGUEL ANDRÉS
Quarantine Project
2020_diversos vídeos

Experiments de performance durant la quarentena per la pandèmia de coronavirus.
https://miguelandres.com/w/quarantineproject/


29
FÉLIX PÉREZ-HITA
Fantasmas y virus
2020_25 min

Guió, realització i muntatge: Félix Pérez-Hita (per a “Soy Cámara” del CCCB).
Producció: Víctor Diago.

El que volia ser un elogi de les mans ha acabat reflexionant sobre el virus i una crisi global que ha ressuscitat vells fantasmes. Els laics vivim les coses de la ciència amb una mentalitat més màgica del que creiem. A les societats progressades les pors i idees de culpa i càstig són algunes de les religions que encara ens acompanyen. No és fàcil matar un Déu mil·lenari, no és fàcil ser ateu. S’ha dit del futbol o del rock que funcionen com religions, amb els seus ídols i cultes massius, però la ciència també té els seus sants, entre els quals es recorda avui Louis Pasteur i Robert Koch, que van descobrir i van lluitar contra quelcom que no es veia a simple vista, com els esperits. Certa confusió entre ciència, màgia, i espectacle ja era vella abans de la invenció del cinematògraf. Ens preguntem aquí, sense oblidar l’inesperat protagonisme de les mans, en quina mesura es mesclen realitat i ficció en la nostra experiència d’un virus que en poc temps ha canviat moltes coses.
https://youtu.be/pB6NXfrq9Uw?t=1


FLUX CLUB compleix l’11a temporada a l’Antic Teatre i el 20è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter