Els Dilluns Flux Club

MARINA BARSY JANER x ISIL SOL VIL

FLUXCLUB

Projec- ció i debat
Dilluns 9 d'Abril a les 21:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 4

MARINA BARSY JANER x ISIL SOL VIL

MARINA BARSY JANER (1988, San Juan, Puerto Rico e ISIL SOL VIL (1982, Igualada, Catalunya) son artistes de performance, cuidadores i investigadores de la performance. Directores de EMPREMTA festival internacional de performance i organitzadores del centre cultural MATERIC.ORG. Comencen el seu treball conjunt al 2015 seguint la filosofia d’Amor Subversiu i Cures eXtremes. Han presentat el seu treball a galeries, museus, universitats, simposis, festivals i a espais urbans a Catalunya, Espanya, Xipre, Regne Unit, Alemanya, Grècia, Canadà, Mèxic, República Dominicana, Puerto Rico, Colòmbia, Argentina i Perú. Artistes de performances trobats. Procedents de mons tan diversos como l’acadèmia i el carrer, Amèrica Llatina i Europa, allò masculí allò femení. Les seves pràctiques individuals convergeixen a l’entendre l’art com un acte transgressor.
Aquest acte transgressor s’evidencia i es posa de manifest a partir de la mescla de les seves pròpies psiques, cossos, sensualitats i afectivitats eXtremes, amb ell, eliminen la concepció dual de ser. Mitjançant la mimeització es traça el camí a la supressió de l’ego, i a l’aparició de l’esser anominal, desheretat de qualsevol títol individual o diferencial. Entenen la mimesis, no com a intenció, sinó com un vincle cap a la deconstrucció de la noció moderna de l’individu (neoliberal).
La seva pràctica artística porta a l’eXtrem la mimetització dels cossos en un espai específic i en un entorn determinat. Explorant les sensibilitat alternes que desafien les cronologies històriques imposades i destrueixen la dicotomia home i/o dona. Les seves peces s’emmarquen a la necessitat d’establir una mateixa connexió i ritme corporal de pura escolta. No son dos cossos, nos on dos artistes, son el cos en un espai, un temps i una presencia. El seu punt d’unió, com a punt de fuga, és un batec constant on la pluripresència del cos, la destrucció fronterera i la descolonització cosment és acte de rebel·lia i subversió.

www.marinaxisil.com

Presentació
En aquesta sessió ens oferiran una selecció de les seves videoperformance, el que ens permetrà apreciar la seva concepció de l’art com un acte transgressor, a través de la mimetització dels seus cossos.

Untitled
2015_13:30 min + 6:24 min
Localització: Les Mines d’Osor, Olot/La Fageda d’en Jordà. Olot (Catalunya)
Acte sensitiucorporatiu
(id) entitats solapades,
localitats degenerades.
proximitats.
borrosos enfocats.
acció corporal de comunicació i unió extremes.
es debel·la un punt de fuga que habita el limítrofa
on la inquietud es conversa inquieta,
cos vibrant deshumanitzat.
Pulsió liminal
2016_3:11 min
Localització: MATERIC.ORG, L’Hospitalet de Llobregat (Catalunya)
Tremolor de la terra i batec del mar. Sal flamejant i cremant, sal de destrucció i mascara de cal que consumeix els rostres.
Foc alliberat de les aigües.
Enterrar-se amb sal. Deixar de respirar per respirar-se l’un a la una/la una a l’un. Conversar a través de l’agonia i l’ofegament.
Acompanyar-se, en els petits moviments i sons per seguir encarnant-se. Aguantar.
Ofegar el jo per poder respirar un cos múltiple. L’únic temps és la respiració animal que porta des de/fins a una corpopresència alterna…
La cruesa d’allò viscut contraposada amb la dolçor d’allò visual.
Simfonia macabra en tres moviments. Primer moviment: metall
2016_4:38 min
4th CIPAF Cyprus International Performance Art Festival
Localització: Kokkinogia Mine, Nicòsia (Xipre)
Vídeo: Suzana Phialas
Registre de performance en viu
La transmutació d’elements: metall/cristall/foc desfiguren allò humà
Processus corporis
2016_1:48 min
Localizació: Ventalló (Catalunya)
Registre: Alejandro Chêllet
Allò grotesc de la Unitat eterna.
Ossos i greix alleten a la bèstia interna.
Quan la divinitat i allò demoníac es torna Un i el Mateix…
De-fragments
2017_2:04 min
Casa Viva
Localizació: Ciutat de Mèxic (Mèxic)
Vídeo: Alejandro Chêllet
Registre de performance en viu
Segments d’unitat
trenquen la il·lusió.
Descarnar fronteres
2016_2:17 min
Tempting Failure, festival of international performance art & noise art
Localizació: Hackney Showroom, Londres (Regne Unit)
Vídeo: Chameleoneye Films, Ana Godinho de Matos
Registre de performance en viu.
Desfronteritzar la imposició del YO. Activar el desordre. Connectar amb l’Otromisme per escorxar l’ego. Des-serialitzar, desfigurar, des-trencar el mirall de l’ànima. Ser trencador de l’alteritat i resistir l’asfixia de la matèria Capital.
Bategar
2017_5:28 min
Localizació: El Garraf (Catalunya)
Registre: CCTproducció Carlus Camps
Ensorrar l’espai fronterer del cos.
Foradar-lo.
Desproveir-lo de la seva principal estructura de defensa cap a diversos externs.
Desprendre’s de l’ego, jo, tu, meu, teu…
Convertir-lo en un nos i aquest, re-significar-lo.
Inexistència del qui.
en aquest punt resideix l’acte extrem de mimesis,
en el mateix on allò fronterer es dissipa i s’obre la percepció més enllà d’un batec del temps.
60.5
2016_2:27 min + 2:36 min
Localització: Ventalló / L’Escala (Catalunya)
Producció: Fundació OlivART
Registre: CCTproducció Carlus Camps
Dos cossXs divergents s’integren en un procés de cercar una gravitació de pes comú. Home redueix, dona augmenta. Els egos s’equilibren i finalment s’esvaeixen. Aquest procés es presenta en contra de les estètiques de gener establertes. Aconseguir el balanç, l’apoderament és d’ambdós.
Les masses es troben en 60,5 quilos. El número 60 uneix als cossXs al seu tercet, l’onjecte creat: una balança de material orgànic el seu suport és una estructura piramidal de triangles equilàters. La balança és l’instrument de levitació. Aquest altrX cos de matèria orgànica, permet als 2 cossXs humans la possibilitat d’una levitació conjunta.
La deformació i la tensió de la carn es contraposen a allò sublim del balanceig, en el paisatge natural. En l’acolliment del bosc l’estructura s’integra al seu ambient primigeni. El mar amb el seu horitzó blau conversa amb l’horitzó dels cossXs en balanceig. L’horitzó del mar és horitzó compartit.

Novena temporada de FLUX CLUB, un club de vídeo amb una periodicitat quinzenal que pretén reflectir la vitalitat del vídeo de creació de la nostra ciutat. Es tracta d’una extensió del Festival de vídeo d’autor FLUX, amb sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a Barcelona, que complementen el festival des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival. FLUX CLUB acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, temàtiques, dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents. FLUX CLUB és un espai de difusió del vídeo de creació a la ciutat de Barcelona.


Habitual Video Team és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius principals la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació.
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX, i el festival INFLUX [vídeo a escena] dedicat a les arts escèniques audiovisuals.
Una altra branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. A partir del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual de més de 1.000 gravacions en un arxiu videogràfic on line d’accés públic.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter