La peça s’emmarca en el context de Canchales, una iniciativa per a la investigació escènica promoguda el 2016 per la companyia, a partir de la qual, es convida a creadors de l’escena contemporània a participar dels processos de creació, possibilitant experimentar camins comuns i aprofundir en idees des de diferents perspectives.
Arar és un treball d’Ensalle, en col·laboració artística amb Juan Loriente i Antonio Fernández Lera.
Arar és una conseqüència del treball en continuïtat, de les peces que la precedeixen i dels territoris explorats i autoexplorats durant aquest temps, confluint en una barreja de llenguatges. Hi ha una insistència en la recerca del moment present, en la musicalitat dels cossos, la paraula i l’espai, que se superposen composant una sonoritat espacial. La peça està habitada per Raquel Hernández, Artús Rei i les intervencions de Pedro Fresneda.
Text original de Pedro Freneda, publicat per Colección Pliegos de Teatro y Danza, AFLERA. Nº66.
«La idea es precipitar lo que no se dice, lo que no se hace. El tránsito, el camino, la precipitación con su velocidad y su ruido y su desorden, la elección de los objetos arrojados por el tubo, la escena cambiante».
Cia. ENSALLE és una companyia de creació contemporània nascuda a Madrid el 1995, que es trasllada a Vigo el 2003, amb seva aposta per continuar amb la creació des de «la perifèria».
Allà funden la primera sala alternativa de la ciutat, Teatro Ensalle. Un espai d’exhibició i residencia i que compta amb cinc companyies residents fixes d’àmbit nacional, entre les quals s’hi troba la cia. Ensalle.
La companyia és la suma dels creadors Raquel Hernández, Pedro Fresneda y Artús Rei, de les seves individualitats i de la seva trajectòria conjunta des del 2005. Les seves creacions, són el resultat del treball en continuïtat i evolució constant, duent a escena propostes que barregen llenguatges i amb un pulsió característica. La seva incursió en l’escena gallega va suposar una mirada renovadora en l’escena contemporània de Galícia.
Amb més de vint muntatges a la seva trajectòria artística, han presentat a Espanya, Mèxic, Xile, Argentina, Uruguai i Portugal.
Les últimes peces s’emmarquen en el context de Canchales, una iniciativa per a la investigació escènica promoguda el 2016 per la companyia, a partir de la qual, es convida a creadors de l’escena contemporània a participar dels processos de creació, possibilitant experimentar camins comuns i aprofundir en idees des de diferents perspectives. Antonio Fernández Lera/ Magrinyana, Juan Loriente, Mónica Valenciano, Juan Úbeda, Elisa Gálvez, Carlos Sarrió, Begoña Crespo i Antonio Sarrió són els col·laboradors de les tres últimes peces de la companyia.