La revista Contracultural presenta un curtmetratge documental que explora la situació crítica de l’Antic Teatre, un referent de la cultura independent de Barcelona que reclama l’expropiació municipal per transformar-se en una casa de cultura.
Aquesta peça audiovisual reflexiona sobre el model de ciutat que s’està fomentant, basat en dinàmiques capitalistes que afavoreixen l’especulació en detriment dels espais comunitaris, amb greus conseqüències socials i culturals. L’esdeveniment s’obrirà amb una presentació i acabarà amb un torn de preguntes i una xerrada oberta al públic.
L’Antic Teatre, referent de la cultura independent
L’Antic Teatre, espai de creació referent a Barcelona per la seva aposta pel risc i l’experimentació, situat al Carrer Verdaguer i Callís és un punt de trobada obligatori per les arts vives a la ciutat. El centre, clau per a les arts escèniques contemporànies i independents, resisteix malgrat la incertesa del seu futur. L’Antic Teatre reclama l’expropiació municipal per transformar-se en una casa de cultura. Els tràmits necessaris perquè aquest espai passi a ser de titularitat municipal ja han estat aprovats, i ara és responsabilitat de l’Ajuntament de Barcelona executar l’expropiació i regular els nous usos d’aquest espai. Això permetria integrar l’Antic Teatre a la xarxa de cases de cultura de la ciutat.
Aquest curtmetratge documental explora el passat i reflexiona sobre el futur de l’Antic Teatre a través d’arxius documentals i d’una entrevista amb la fundadora de l’espai, l’artista Semolina Tomic. També qüestiona un model urbà orientat al turisme i als beneficis immobiliaris, sovint en detriment de la comunitat cultural i artística que defineix la diversitat i l’esperit de Barcelona.
El teixit cultural de la ciutat en perill
L’actual model de ciutat aposta per atraure capital, inversions i turisme, configurant una “ciutat mercaderia”. Aquesta estratègia dona prioritat a la iniciativa empresarial i fomenta un entorn business friendly per captar turistes, nòmades digitals, expats de multinacionals i emprenedors de start-ups. Per aconseguir-ho, s’impulsa una normativa laxa i esdeveniments que facin la ciutat més atractiva per a aquest perfil. Tanmateix, aquest enfocament sovint xoca amb les necessitats dels residents, el teixit associatiu, la descentralització cultural i la protecció d’espais comunitaris i culturals que donen vida a la ciutat.
Sobre Contracultural
Contracultural és una plataforma que connecta la cultura independent amb les audiències a través de la comunicació, la producció audiovisual i la cobertura de projectes culturals. Amb una comunitat de més de 70.000 seguidors a les xarxes socials i una revista digital, Contracultural fa dos anys que treballa per donar visibilitat a espais culturals, artistes i iniciatives que promouen la diversitat, l’autonomia i el pensament crític.