12-15 i 19-22 setembre 2024

Brigitte Vasallo

Naxos - drama en tres laments i un parell d'actes

estrena Cata- lunya
Dijous 12 de setembre a les 20:00
Divendres 13 de setembre a les 20:00
Dissabte 14 de setembre a les 20:00
Diumenge 15 de setembre a les 20:00
Dijous 19 de setembre a les 20:00
Divendres 20 de setembre a les 20:00
Dissabte 21 de setembre a les 20:00
Diumenge 22 de setembre a les 20:00
Idiomes: català / castellà / gallec
Durada: 90 minuts
Entrades: 14 euros ONLINE // 16 euros TAQUILLA
Comprar
entrades

Concepció i texts: Brigitte Vasallo
Direcció: Gena Baamonde
Dramatúrgia: Gena Baamonde i Brigitte Vasallo
Intèrprets: Concha Milla i Brigitte Vasallo
Disseny de llums i videoart: Laura Iturralde

www.brigittevasallo.com

@la_vasallo @laconchamilla @laura_r_iturralde

#memoriestxarnegues #culturestxarnegues #txarnegor #diàspora #ruralitats

Com fer una memòria sense dir les paraules que no es poden dir?

Naxos juga amb una història de princeses i laberints per a explicar la història de la gent sense mite, d’una memòria txarnega perduda en l’oralitat sense lloc, en la diàspora, en la vergonya migratòria, en l’apropiació d’una banda i d’una altra, en el discurs que celebra el futur industrial. La nostra despossessió remet a la pèrdua d’una única guerra en molts actes: la Guerra Civil contra els pobres, la guerra cultural contra la memòria i la reparació, la guerra, avui, d’aquests mateixos poders contra les poblacions en resistència, que lluiten per la justícia, també climàtica, en les terres de les nostres absències.

Qui té por de la memòria txarnega?


Brigitte Vasallo
Escriptora, investigadora i docent, ha estat convidada a la càtedra Mercè Rodoreda d’estudis catalans de la Universitat de Nova York (CUNY) i és docent del Màster de Gènere i Comunicació a la UAB, del Posgrau de Cultura de Pau de la UB, i del LAP, Laboratori d’Art i Pensament de Es Baluard Museu. Artista resident a la Academia de España en Roma, és autora de Pornoburka, prologada per Juan Goytisolo, Pensamiento Monógamo, Terror Poliamoroso i Lenguaje Inclusivo y Exclusión de Clase, totes elles amb edicions internacionals. Ha dirigit el I Festival de Cultura Txarnega de Barcelona, la tercera edició del congrés internacional Non Monogamies and Contemporary Intimacies i ha estat assessora internacional del Centro de Estudios Sociológicos de la Universitat de Coimbra. Ha estrenat, com a dramaturga, la investigació escènica Un cos (possible) i lesbià, cocreada amb l’artista visual Alba G Corral.

Gena Baamonde – mullerona
Doctora en Belles Arts, titulada en art dramàtic, dramatúrgia i direcció d’escena amb formació en arts del moviment, igualtat, gèner i diversitat sexual. Ha estat vinculada al Matarile Teatro, a Teatre Galán i al festival de dansa En Pé de Pedra. Va ser artista resident al Centre Coreogràfic Gallec amb el projecte Corpo-puta-vaca-berro. Va treballar també en assistència de direcció i dramatúrgia per al Centro Dramático Galego, Factoria, Disque Danza, A Artística, Helen Bertels i Voadora. Va fundar la companyia Maria a Parva, amb la que estrenà els espectacles Mulerona, Xogo para nenas e Indignos, dels que va escriure els texts originals i va assumir-ne la direcció. Forma part de la creació i direcció de diversos projectes de A Artística, com ara Des-memoria-2 i Verde a tempo completo, i va crear i dirigir l’espectacle Arquitectura da Emoción. Ha dirigit Elisa e Marcela de la companyia A Panadaría. Treballa junt amb l’Andrea Quintana, dins del col·lectiu VACAburra.

Laura R. Iturralde
Premi Maria Casares a la millor escenografia per Resaca (il Maquinario) i a la millor il·luminació per Invisibles (RedrumTeatro), por O empapelado amarelo (A Quinta do Cuadrante) i per Bailar Agora (Marta Alonso Tejada). Premi Rogelio de Egusquiza, de l’Associació de Directors d’escena d’Espanya per la il·luminació de Fariña, de AinéProducións. Explora des del 2016 l’àrea del live cinema i les visuals en temps real a través de la càmara en viu i participa en projectes com ara Lorca Namorado, Vesalli Icons do TAC, Trilitrate i Nostoc.

Concha Milla
Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha desenvolupat la seva carrera a Barcelona, Madrid i Buenos Aires com a directora, actriu, dramaturga, assistent de direcció i pedagoga teatral. Com a actriu, en teatre, ha treballat tant a Madrid, com a Barcelona i Buenos Aires amb directors i directores com José Sanchis Sinisterra, Helena Pimenta, Ramón Barea, Marc Angelet, Sergi Pompermayer, Israel Solà, Juan Carlos Gené o Carlos Ianni. A televisió, ha participat a TV3 a sèries com Com si fos ahir, Cites, La Riera, Temps de silenci, Plats Bruts o El cor de la ciutat. Com a dramaturga, ha estrenat ESTIgMES, Interiors, Una nit, Refraccions i ha estat finalista al IX Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta amb l’obra L’Ascensor. És directora de totes les seves obres, excepte ESTIgMES, i ha dirigit, també, La grieta, Una llibertat deliciosa i Calces de paper. Ha estat ajudant de direcció de Mario Gas, Lautaro Perotti i Carlos Ianni.

Imatge: EF
Subscriviu-vos a la nostra newsletter