Sin Alas (Sem Asas). Un curtmetratge que ens explica la història del Zu, un nen negre de 12 anys que surt a comprar farina per a la seva mare i, a la tornado, descobreix que pot volar.
—
Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo y la Lucha Antirracista és el nom del programa de cine-debat organitzat per l’assemblea MBCF–BCN per a la programació de L’Antic Teatre al Grec 2020: Jornades Antifeixistes.
Mujeres Brasileñas contra el Fascismo – Barcelona (MBCF-BCN) és l’assemblea de brasileres en la diàspora, feminista, suprapartidista, diversa, de resistència contra el govern de Jair Bolsonaro i dels discursos d’odi de l’extrema dreta. Actua en favor de la democràcia, per la igualtat i el respecte de les identitats i diversitats brasileres. El primer acte de les primeres integrants del grup va ser a la Pl. Sant Jaume de Barcelona arran de l’assassinat de Marielle Franco, el març de 2018. L’assemblea, però, va néixer el setembre amb el moviment #EleNão, realitzat en diversos països contra Jair Bolsonaro (actual president del Brasil) davant del perill que l’extrema dreta, amb el seu discurs clarament feixista, entrés a les institucions brasileres.
—
Sin Alas (Sem Asas) l’ha dirigit Renata Martins, llicenciada en cinema i postgraduada en Llengües d’Art a la USP. És la creadora de la guardonada sèrie web Empoderadas. Va dirigir i escriure els curtmetratges Aquém das Nuvens i Sem Asas. Va formar part de l’equip de guionistes de la sèrie Pedro e Bianca i Malhação Viva una diferencia, guanyadors dels Premis Emmy International Kids.
Convidades al debat posterior
Renata Martins, llicenciada en cinema i postgraduada en Llengües d’Art a la USP.
Gemma Ferreón és portaveu de SOS Racisme.Zezé Mota.
Zezé Motta és una actriu i cantant brasilera. És considerada una de les actrius negres més importants del Brasil.
«La lluita antifeixista segueix vigent al segle XXI i hem de seguir alerta i combatives davant del sorgiment de l’extrema dreta i les seves cares, sigui dins de la institució o al carrer. La programació d’aquest any defensa una escena polititzada internacional: artistes i veïns que no obliden la seva condició de classe i la realitat social que els envolta.
Amb la pandèmia mundial i la crisi socioeconòmica derivada, els moviments antifeixistes i antiracistes han d’estar molt vius. És per això que les jornades són, si fos possible, més importants que fa un any, quan vam començar a treballar-les per a la programació del Grec 2020: suposen una declaració política de suport i enfortiment comú contra el feixisme.» Semolina Tomic, directora de l’Antic Teatre
«A Espanya i al Brasil, la transició cap a la democràcia va deixar elements retrògrads en estat de latència que han emergit i entrat en les institucions, propiciats per l’avançament d’un front internacional d’ultradreta. A Brasil, l’arribada al poder d’una aliança de neofeixisme contemporani associat al liberalisme salvatge està tenint com a conseqüència la destrucció accelerada d’institucions i polítiques públiques que van trigar molts anys a construir-se.» Isabel Ferreira i Eduardo Bonito, activistes i comissaris independents
Amb el programa de L’Antic Teatre al Grec 2020: Jornades Antifeixistes, la sala proposa una programació adaptada al format online per a la trobada, la reflexió i l’acció. Jornades Antifeixistes visibilitza com l’autoritarisme sociopolític amenaça a qui viu actualment al Brasil, sota el govern neofeixista de Jair Bolsonaro i en situació d’extrema gravetat, o encara ressona a qui va viure la dictadura franquista.