2021
Els Dilluns Flux Club

ESTER XARGAY

FLUXCLUB

Dilluns 12 d'abril a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Email amb reserva (nom, email, dni i telefón de cadascú dels assistents) a
taquilla@anticteatre.com
(fins a 1 h abans del passi)

Recorda que abans de venir a l’Antic Teatre i sempre en cas que prevegis la tornada al teu domicili habitual entre les 22h i les 23h, has de tenir a punt el teu certificat d’autoresponsabilitat.
Pots tramitar-lo al següent enllaç:
https://certificatdes.confinapp.cat/#/

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 5

ESTER XARGAY

presentació

Músiques que pauten la imatge
El compositor i videoartista canadenc Jean Piché diu en el seu llibre De la musique et des images: “La música electroacústica és una mena d’abstracció molt particular, fabriquem el material musical a l’estudi, igual que l’estudi d’edició de vídeo és un lloc on es fabriquen imatges”. Per això mateix presento aquesta sessió de vídeo com un concert audiovisual amb composicions musicals electroacústiques de Mercè Capdevila i Miquel Àngel Marín. Són composicions visuals que conviden a escoltar la imatge; el so pauta els moviments dels elements visuals que hi apareixen. 

Cinc d’aquestes peces són col·laboracions amb Mercè Capdevila: Sostres, Sorra de temps absent i el videopoema Licantropia, integren la música d’aquesta compositora en la meva obra artística o textual, i les altres dues, Pigallat i Clar i net, són imatges que elaboro per ser projectades, alhora que la música s’executa en directe en un concert seu. Pel que fa a Microdanses, una col·laboració amb el músic Miquel Àngel Marín, es tracta d’un joc a quatre mans entre dos instruments: el clarinet i la càmera.

ESTER XARGAY

Sant Feliu de Guíxols 1960. Escriptora i videoartista, combina aquestes pràctiques amb recitals, exposicions i concerts. Escriu sobre art i literatura en diaris i revistes des de 1988. Ha publicat una desena de llibres de poesia, el darrer dels quals –Desintegrar-se–, ha obtingut el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2018. Ha tingut cura de la “Setmana de Poesia de Barcelona” (2005-2011) i de “Poesia als parcs” cicle de poesia als Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (2007-2014). Actualment realitza entrevistes videogràfiques a autors catalans per a la ILC (Institució de les Lletres Catalanes), té cura del cicle de diàlegs “Art entre lletres” a la Fundació Joan Brossa i dirigeix el centre “La Pahissa del Marquet – Arts-Lletres-Natura” de la Diputació de Barcelona al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Vimeo:  https://vimeo.com/user3412517

Youtube: https://www.youtube.com/user/esterxargay/videos

Ester Xargay: http://www.fluxfestival.org/08/projeccions/esterxargay/article.htm

Mercè Capdevila i Gaya. Barcelona, ​​1946. Estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Barcelona. Simultàniament va estudiar arts plàstiques a l’Escola Massana de Barcelona i a Kunsthand Werk Schule de Pforzheim (Alemanya). Va treballar la música electroacústica al laboratori Phonos (Barcelona) amb Gabriel Brncic i va assistir a cursos de composició amb Luigi Nono, Josep M. Mestres Quadreny, Corian Aharionan, Lluís Callejo, Carmelo Bernaola i Luis de Pablo. Les seves obres han estat interpretades en centres musicals d’Europa, Canadà i Amèrica. Ha rebut diversos encàrrecs del CDMC del Ministeri de Cultura d’Espanya i de l’Associació Catalana de Compositors. Va treballar durant la temporada 1993-94 en l’estudi d’Aaron Copland de la Universitat de Nova York com a compositora convidada. Les seves obres es troben registrades a Ràdio Nacional d’Espanya, Catalunya Música i Radio France, enregistraments en dos cd monogràfics i en cd col·lectius.

Miquel Àngel Marín. La Cava-Deltebre, 1966. És músic clarinetista i poeta format a Catalunya i Alemanya. Practica tant el repertori clàssic (solista, músic d’orquestra i de cambra) com la improvisació lliure i les músiques d’acció. Músic d’interiors i exteriors, toca tant en auditoris i teatres com al carrer i en contextos heterodoxos. Forma part de l’Orquestra de Cambra Catalana i del Col·lectiu Free’t, entre d’altres. Ha publicat els llibres Lo clarinet és l’aixada i Música és enxampar mosques. 

Licantropia
2004_5:47 min
Realització i text: Ester Xargay
Música: Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz

Videopoema. Música, imatge i text es vampiritzen entre si. Paranoia de llenguatges que es desdoblen, se sobreposen i es complementen en un discurs aparent sobre…


Sostres

2007_13min
Realització: Ester Xargay
Música: Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz
Videoinstal·lació presentada a la mostra Fem Art, Centre Francesca Bonnemaison,


Projecció zenital que recull un seguit de sostres, tràvelings pels diferents pisos d’un mateix edifici. La música accentua el recorregut de la càmera, que sembla que es filtri pels sostres, parets i finestres. La música confereix a les imatges un component aïllador, d’intimitat subtilment inquietant. 


Pigallat

2013_12:50 min
Realització: Ester Xargay
Música: Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz

Obra per a electroacústica i vídeo, presentada al Museu de Granollers i també al programa “Synchresis III” a Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Canaria.

I la música es fa llum i tenebra en un univers pigallat de ritmes i taques bellugadisses que recorren registres expressius diversos, tot evidenciant els paral·lelismes, jocs i complicitats de construcció, desconstrucció i manipulació que comporten el treball sonor i el visual.


Clar i net
2014_10 min
Realització: Ester Xargay
Música: Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz

Vídeo realitzat per al concert Muntanyes de Mercè Capdevila (composició) i Luis Fernández Castelló (clarinet), en el marc del “XXI Festival Punto de Encuentro” de la AMEE –Asociación de Música Electroacústica de España– a l’Auditori del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València. 

Una serralada musical de moviments textuals en carenes d’imatges. Poètica d’una allau de sons que propicien l’esllavissada visual. 


Sorra de temps absent
2021_15 min
Autora: Ester Xargay
Realització: Ester Xargay i Adolf Alcañiz
Inscripcions sobre marbre de Carrara: Marta Darder
Càmera: Adolf Alcañiz
Música: Mercè Capdevila
Veu: Ester Xargay
Agraïments:  Adolf Alcañiz, Lluís Cera, Fundació Felícia Fuster i  Àngels Vivas.
Aquesta peça forma part de la videoinstal·lació que s’exposa a Arts Santa Mònica  dins la mostra Plurivisions de Felícia Fuster, fins a finals de maig 2021, amb motiu del centenari d’aquesta poeta i pintora.

Recorregut oníric d’anada i tornada per la vida i l’obra de Felícia Fuster. Imatges que conformen un seguit de composicions que conjuguen elements plàstics, poètics i biogràfics de l’artista. Una tria d’obres de la sèrie rotativa Plurivisions, fotografies i cal·ligrafia de l’autora, discorren sobre imatges d’una llosa de marbre on les mans de Marta Darder van gravant la paraula “sorra”. L’acció d’executar aquesta inscripció evoca un rellotge de sorra per on s’escola el temps. Sorra de temps absent és el títol homònim del llibre de Felícia Fuster al qual pertany el poema El verb el vent, que articula el vídeo.


Microdanses
2012_6:54 min
Realització i muntatge sonor: Ester Xargay
Idea, text, música i interpretació: Miquel Àngel Marín
Edició i animació 3D: Adolf Alcañiz

Amb Microdanses el músic Miquel Àngel Marín evidencia el llenguatge gestual que genera la música que ell toca amb el clarinet, específicament pensada per fer ballar les claus i d’altres parts de l’instrument. Així mateix hi ballen una tria de frases del seu llibre Música és enxampar mosques, que s’escolen per les imatges en forma d’ona de so. Aquestes peculiars interpretacions músicoballades conformen una mena de coreografia d’entra-i-surts brossians. 


FLUX CLUB compleix la 12a temporada a l’Antic Teatre i el 21è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter