2021
Els Dilluns Flux Club

ANTONELLO FARETTA & JOHN GIORNO + GIANLUCA ABBATE & EDUARD ESCOFFET

FLUXCLUB

Dilluns 22 de març a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Email amb reserva (nom, email, dni i telefón de cadascú dels assistents) a
taquilla@anticteatre.com
(fins a 1 h abans del passi)

Recorda que abans de venir a l’Antic Teatre i sempre en cas que prevegis la tornada al teu domicili habitual entre les 22h i les 23h, has de tenir a punt el teu certificat d’autoresponsabilitat.
Pots tramitar-lo al següent enllaç:
https://certificatdes.confinapp.cat/#/

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 4
ANTONELLO FARETTA & JOHN GIORNO + GIANLUCA ABBATE & EDUARD ESCOFFET

presentació
En aquesta sessió connectem dos realitzadors i dos poetes que s’han trobat en diverses ocasions a la vida. Tots quatre toquen el territori comú de la poesia, sigui amb imatges o amb paraules, i tots quatre es troben en el territori comú de Basilicata, regió del sud d’Itàlia d’on és Antonello Faretta, d’on eren els avantpassats de John Giorno i on Gianluca Abbate i Eduard Escoffet van rodar Cos Endins. 

Comptarem amb la presència d’Eduard Escoffet, que posarà paraules a totes aquestes connexions perquè és el nexe comú entre tots quatre.

ANTONELLO FARETTA
Potenza, 1973. És fotògraf, realitzador i productor. Ha col·laborat amb directors com Abbas Kiarostami, Marco Bellocchio, Saverio Costanzo, Giacomo Campiotti, Peter Del Monte, Babak Payami. També ha treballat per als canals televisius RaiSat Art i T9. Ha dirigit films com Montedoro, Lei lo Sa, Da Dove Vengono le Storie?, Il Vento, la Terra, il Grasso sulle Mani, Nine Poems in Basilicata, Transiti i Il Giardino della Speranza, que s’han presentat a nombrosos festivals internacionals de cinema, galeries i museus d’art contemporani de tot el món, i han rebut diversos premis. 

El 2002 Faretta va fundar la productora independent Noeltan Film, que produeix les seves pròpies obres i les de joves autors internacionals. El 2004 va fundar l’Atelier del Cinema di Potenza i el Potenza Festival Internacional de Cinema, que també dirigeix, i pel qual, el 2006, va rebre la prestigiosa Targa per Meriti Culturali del president de la República Giorgio Napolitano. 

El 2019, en el marc de Matera 2019 Capital Europea de la Cultura, va dirigir el projecte MaTerre 2019 en què van participar diversos poetes i cineastes per crear films en realitat virtual sobre la identitat; un d’aquests films és Cos endins.

http://www.antonellofaretta.it


JOHN GIORNO

Nova York, 1936-2019. És un dels representants més influents de la poesia contemporània americana. Innovador en la interpretació de poesia, John Giorno va elevar l’spoken word a una alta forma d’art i va canviar la manera com el món veu la poesia. El 1965 va iniciar el Giorno Poetry Systems, que incorporava l’ús de la tecnologia  electrònica i multimèdia en la poesia i creava nous espais per connectar la poesia amb nous públics. Durant la seva carrera, Giorno va treballar juntament amb moltes celebritats del món de les arts visuals i de la cultura contemporània, com Andy Warhol, Bob Rauschemberg, Jasper Johns, Brion Gysin, John Cage, Robert Mapplethorpe i William S. Burroughs, qui va dir: “Giorno planteja qüestions al límit de l’insuportable. Les seves lletanies del subconscient reverberen en la nostra ment i verbalitzen els nostres propis pensaments”.
El 1984, arran de la mort de molts amics a causa de la sida, va iniciar l’AIDS Treatment Project, un intent de combatre l’epidèmia mitjançant una recaptació de fons dissenyada per a situacions d’emergència. Els anys següents, Giorno va participar en la pel·lícula de Ron Mann, Poetry in Motion, un assaig sobre l’obra dels poetes contemporanis més importants, que recopila no només els seus escrits, sinó també representacions de Giorno, Amiri Baraka, Charles Bukowski, William S. Burroughs, John Cage, Allen Ginsberg, Michael Ondaatje, Ed Sandres, Gary Snyder i Tom Waits. Fins a la seva mort, Giorno va fer gires per tot el món (places, museus, llibreries, esdeveniments) per iniciar el públic amb les seves actuacions.

https://ca.wikipedia.org/wiki/John_Giorno


GIANLUCA ABBATE
Salerno, 1980. És director de cinema i videoartista, graduat en Edició de films al Centro Sperimentale di Cinematografia de Roma. Les seves obres s’han mostrat en museus i exposicions i s’han projectat en diversos festivals de cinema i videoart. Com a director creatiu també ha treballat amb Rai3 i SkyArte i encara col·labora amb diverses agències ADV. Va ensenyar noves tecnologies del cinema a la Civica Scuola di Cinema de Milà, gràfics en moviment a l’IED Roma i ara imparteix classes de Videografia a la Frosinone Academy of Fine Arts.

http://www.gianlucaabbate.com


EDUARD ESCOFFET
Barcelona, 1979. Poeta i agitador cultural. Ha practicat diverses vessants de la poesia (poesia visual, escrita, instal·lació, poesia oral, acció poètica), tot i que el seu treball se centra en la poesia sonora i el recital en directe. A banda de la seva activitat en l’escena contracultural barcelonina, ha presentat el seu treball en festivals i programacions de poesia arreu d’Europa, a la Xina, als Estats Units i a diversos països de l’Amèrica Llatina.

Va ser codirector de Barcelona Poesia (Festival Internacional de Poesia de Barcelona) entre el 2010 i el 2012 i va dirigir el festival de pràctiques poètiques actuals PROPOSTA al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2000-2004). En paral·lel, també ha treballat com a assessor en polítiques culturals. Va ser comissari, amb Eugeni Bonet, del cicle de cinema Pròximament en aquesta pantalla sobre cinema lletrista al MACBA (2005). El 2019 va presentar el projecte La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980, consistent en una exposició presentada a la Fundació Joan Brossa i un llibre que es va publicar l’any passat. 

Ha publicat els llibres de poesia Gaire (Pagès, 2012), El terra i el cel (LaBreu, 2013) i Menys i tot (LaBreu, 2017). Entre 2009 i 2016 va col·laborar amb la banda Bradien, amb la qual va publicar dos discos: Pols (2012) i Escala (2015). Barba Corsini és el projecte actual d’Escoffet amb el músic Pope, amb el qual treballen l’exploració de la veu i l’electrònica a mig camí entre l’spoken word i la improvisació.

https://soundcloud.com/txtstate


ANTONELLO FARETTA & JOHN GIORNO

Nine Poems in Basilicata
2007_55 min_color i b/n_DVCam-Super 8
Realització: Antonello Faretta
Poesia i interpretació: John Giorno
Música: JoyCut

Nine Poems in Basilicata és un film basat en nou poemes escrits i interpretats pel gran poeta americà d’ascendència italiana John Giorno. Nou poemes, nou llocs. La pel·lícula està rodada íntegrament a Basilicata, la petita i meravellosa regió del sud d’Itàlia des d’on la família de John Giorno va emigrar cap a la ciutat de Nova York (EUA). És la síntesi memorable de cinquanta anys de la lluminosa carrera de John Giorno. S’ha projectat a nombrosos festivals, galeries i museus de tot el món (Roma, Berlín, Marsella, Madrid, París, Monfalcone, Buenos Aires, Amsterdam, Nova York …) i ha obtingut premis prestigiosos com el Zebra Poetry Film Award de Berlín el 2006 com a “millor pel·lícula, millor poema i millor missatge polític”.


GIANLUCA ABBATE & EDUARD ESCOFFET

Cos endins
2019_9 min_VR film / mono canal
Realització: Gianluca Abbate
Poesia i interpretació: Eduard Escoffet
Disseny de so: Eduard Escoffet

Després de tantes repeticions generacionals i sota tantes capes, hi ha un territori més enllà de la pell de cadascú, endins, que és irrenunciable: la cavitat que es fa ressò de la identitat íntima i singular de cadascú. La veu que pobla aquesta pel·lícula ens porta a diversos espais de Matera, des d’aglomeracions turístiques fins als espais interns de la ciutat (grutes, coves, cisternes, carrils, habitacions) i el propi espai inatacable del cos: plaer i desig d’altres cossos que ningú pot esborrar. Cos endins és un projecte a quatre mans de Gianluca Abbate (vídeo, imatge) i Eduard Escoffet (text, veus) per a Matera 2019 i Rete Cinema Basilicata, dins del projecte MaTerre 2019 per crear films en realitat virtual sobre la identitat. Va guanyar el premi Goethe al Zebra Poetry Film Festival de Berlín el 2020.


FLUX CLUB compleix la 12a temporada a l’Antic Teatre i el 21è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter