2022
Els Dilluns Flux Club

CARLES HAC MOR

FLUXCLUB

Dilluns 7 de febrer a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 1

CARLES HAC MOR

projecció + col·loqui
Carles Hac Mor (1940-2016) s’autoqualificava com a infrapoeta que no conreava el gènere literari de la biografia ni el subgènere del currículum.

www.escriptors.cat/autors/hacmorc/portic-carles-hac-mor

www.enciclopedia.cat/ec-gec-0246434.xml

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_Hac_Mor

Comptarem amb la presència d’Ester Xargay, poeta i companya d’Hac Mor, que ha preparat aquesta sessió de Flux Club.

 

presentació

VÍDEOS DE CARLES HAC MOR, IMATGES D’UN ICONOCLASTA

Diu Carles Hac Mor en un article sobre el cicle de cinema Lletrista que es va fer al MACBA el 2005: «Isidore Isou (…) proposa una renovació absoluta de les arts i de tota la civilització, reprèn la càrrega iconoclasta de Dadà i redueix la poesia al seu element bàsic, la lletra: “es tracta d’escriure el no-res”. I com que la lletra també és un element gràfic, que s’utilitza en el collage, i sonor, emprat en la declamació onomatopeica, l’abecedari uneix la poesia, l’art i la música, i, per extensió, el cinema, l’arquitectura i tots els àmbits artístics i socials».

El 2009, Carles Hac Mor, Adolf Alcañiz i jo mateixa, presentàvem a la Mediateca de CaixaForum el cicle “Del concepte a la imatge”, una mostra de vídeos d’artistes que van començar a treballar aquells anys en què la radicalitat de l’art conceptual desmaterialitzava l’obra d‘art, la qual era qüestionada de soca-rel juntament amb la seva comercialització. El programa proposava el visionat de peces videogràfiques i cinematogràfiques (Super 8 convertit a vídeo) dels anys setanta de diversos autors –entre els quals Hac Mor– juntament amb vídeos dels mateixos autors realitzats al cap d’uns trenta anys. 

Aquesta sessió de Flux Club, dedicada a Carles Hac Mor, aplega nou dels seus treballs presentats al cicle “Del concepte a la imatge”, i un darrer vídeo, que vam fer plegats el 2015, per a l’exposició “Fracassart: de la no-mort de l’art”, per al qual també s’escau el que ell mateix va escriure per definir la seva obra en l’esmentat cicle: “Films d’arrel literariolletrista que, havent estat magmificats i magnificats pel temps en una llauna de galetes, han tingut unes prolongacions en què l’estètica de la poca-solta ha assolit el grau sota zero de la significació d’una galeta translúcida que no és sinó l’epifania d’allò que s’esfuma quan hom ho vol copsar, quan la parsimònia és vençuda pel neguit de la intenció”.    

Ester Xargay

 

programa

No
1973-2008_3:33 min

Reproducció feta el 2008 per Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay, del film rodat en super 8 el 1973.
Realització i edició: Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay
Text: Carles Hac Mor. 


Iconoclàstia
1974-2008_1:26 min

Reproducció feta el 2008 per Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay, del film rodat en super 8 el 1974. 


Tu en tens la culpa, L’ou com balla i El corredor
1975-2008_1:28 min

Reproducció feta el 2008 per Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay, dels films rodats en super 8 el 1975. 


Ponent somordo
1983_4:56 min

Realització i text de Carles Hac Mor per al programa “Arsenal” de TV3.


Poca solta
2000_4:20 min

Realització: Carles Hac Mor, Ester Xargay i Bàrbara Raubert
Text, veu i acció: Carles Hac Mor
So: Barbara Held. Amb la col·laboració de Nil Tous Held


Sense títol
2000_2:08 min

Càpsula per a BTV. 


Il·lacions
2008_2:12 min

Invocació
2008_4:02min


El plaer de la mirada
2009_1:53 min


Fracassart: de la no-mort de l’art
2015_38:32 min

Realització: Carles Hac Mor i Ester Xargay.
Músiques: Mercè Capdevila, Víctor Vallés Fornet, Harpo Marx.
Veus: Carles Hac Mor i Ester Xargay. 

Aquest vídeo forma part de la mostra homònima de Carles Hac Mor, Vicenç Viaplana i Ester Xargay, que va tenir lloc al Museu de Granollers del 3 de juny al 9 de setembre de 2015. El Fracassart és un moviment continu artístic que, malgrat no fer cap proselitisme, cada dia guanya més adeptes, tot i que aquests mai no són vistos ni sentits per ningú, perquè com que l’únic que pretenen és fracassar es mouen en l’anonimat clandestí més absolut.


FLUX CLUB compleix la 13a temporada a l’Antic Teatre i el 22è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM

és una associació sense ànim de lucre, dirigida per Josep M. Jordana i Lis Costa, que té com objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter