sesió 14
ALESSANDRO OLLA
Càller (Itàlia), 1964. Artista multidisciplinari de formació musical. Es dedica a la investigació i l’experimentació en el camp de les noves tecnologies aplicades a l’art i el potencial sinestèsic de la música amb altres formes d’expressió. Ha realitzat música per a pel·lícules, representacions de dansa i teatre, i bandes sonores. Compta amb un gran nombre d’actuacions com a intèrpret, pianista, improvisador i autor d’instal·lacions dins de festivals a Europa, els Estats Units, Àfrica Occidental, la Xina i l’Amèrica Llatina.
Actualment viu a Barcelona. És professor de música electrònica al Conservatori de Càller (Itàlia).
presentació
Per a aquesta sessió ha escollit alguns vídeos que són representatius de la seva investigació artística: el paisatge sonor, la poesia, la dansa, el videoart i els viatges.
I’m because you are (Addis Abeba)
2019_13 min
És un extracte d´una actuació en viu on la música i el vídeo es barregen i processen en viu. El projecte explica un dia a Addis Abeba amb paisatges sonors i suggestions visuals.
Dancing the land
2017_6:40 min
Projecte de videodansa i investigació antropològica. El ballarí reprodueix i organitza en una coreografia tots els gestos de les persones que utilitzen els taxis col·lectius a Addis Abeba. Forma part d’un projecte de dansa –”Dancing the Land”– realitzat a Addis Abeba (febrer de 2017)
Dansa: Shiferaw Tariku
I’m because you are (Hangzhou)
2012_10:41 min
Documental realitzat en una residència artística a la Xina l’any 2012. Es tracta d’una investigació sobre el canvi del paisatge sonor a la ciutat de Sunhoo Design Park (Hangzhou).
El centro no es un punto
2019_2:30 min
És un projecte de poesia visual i dansa sobre un poema de Roberto Juarroz.
Trilogía Ausencia
2016
Absentia_2:37 min
Capitan Kaber_2:47 min
Ghost (2 chairs)_1:20 min
La poètica central que recorre el projecte és el sentit d’absència/presència. Absència de la història i presència del temps. “Els llocs abandonats, les ruïnes, no són el record de ningú, però s’ofereixen a qui les recorre com un passat que hagués estat perdut de vista, que hagués quedat oblidat, i que no obstant fos encara capaç de dir-li alguna cosa. Un passat al qual l’observador sobreviu” (Marc Augé, El tiempo en ruinas) Absentia forma part d’un projecte més extens que ha estat desenvolupat en llocs abandonats: fàbriques, estacions de ferrocarril i cases.
Next stop
2021_3:30 min
Work in progress amb la ballarina Ivana Balabanova a estacions abandonades de Macedònia. La poètica del viatge suspès, de l’abandó, de l’espera.
Onde corte
2021_10:30 min
Vídeo extret d’una instal·lació interactiva on l’audiència utilitza el botó de sintonització d’una ràdio vella dels anys quaranta per canviar de vídeo. La ràdio protagonista de l’obra està sintonitzada amb transmissions de música, veus o sorolls que contrasten amb el paisatge visual o que n’estimulen la descontextualització o l’expansió.
FLUX CLUB compleix la 13a temporada a l’Antic Teatre i el 22è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.
Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.
Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.
HABITUAL VIDEO TEAM
és una associació sense ànim de lucre, dirigida per Josep M. Jordana i Lis Costa, que té com objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.
Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.