2021
Els Dilluns Flux Club

IOSU DEL MORAL

FLUXCLUB

Dilluns 14 de juny a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Email amb reserva (nom, email, dni i telefón de cadascú dels assistents) a
taquilla@anticteatre.com
(fins a 1 h abans del passi)

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 9.

IOSU DEL MORAL

projecció + col·loqui
Iosu del Moral és un basc nascut el 1980 a la ciutat de Donostia Sant Sebastià. Es va formar a la universitat en Humanitats i es va graduar en Geografia i Història. Activista social i de barri, ha passat per diferents experiències polítiques, militant de Antikapitalistak Euskal Herria i de la Quarta Internacional. Habitual articulista en diverses publicacions com Gara Naiz, El Salto, Viento Sur o Poder Popular, entre d’altres. Ha estat un jove molt relacionat amb el món de l’art urbà i el hip-hop.

Pateix una discapacitat visual, és pràcticament cec, però això no li ha impedit coquetejar amb el món de la fotografia i ser director i guionista de projectes audiovisuals. Ha realitzat diversos videoclips musicals, alguns curtmetratges de ficció com La cajita i Animal control, i en el món del documental té tres llargs, Kódigo Verso, Amari i Hor Egon Ginen.

iosudelmoral@hotmail.com


presentació
En aquesta sessió Iosu del Moral ens presentarà el seu últim documental, Hor egon ginen / Estuvimos ahí, centrat en les vivències de diferents activistes de base que van militar en l’antifranquisme basc a les dècades dels 60 i 70.

 

HOR EGON GINEN / ESTUVIMOS AHÍ
2021_68 min
Guió i direcció Iosu del Moral
Realització i muntatge Gonzalo Marcuzzi Iglesias
Documentació i producció Manuela Parra Núñez, Iosu del Moral

En aquest documental es narren les vivències de diverses persones que van militar en l’antifranquisme basc durant els anys 60 i 70. La pel·lícula és una mostra del compromís adquirit per aquestes persones que fins i tot amb totes les seves contradiccions van posar la vida en joc lluitant contra la dictadura i la manca de llibertats existent.

La majoria d’aquestes persones no apareixen en els llibres d’història i no necessàriament van ocupar espais de lideratge en les seves organitzacions, sinó que es tracta de persones activistes que van formar la base militant de la clandestinitat, ocupant la primera línia en els seus barris i en les seves fàbriques .

En un Estat totalitari on els consells de guerra, els judicis sumaríssims i la pena capital en forma d’afusellament o de garrot vil seguien sent eines utilitzades per un aparell franquista que reprimia amb fermesa qualsevol veu discordant que suposés una amenaça per a l’estatus quo del règim, joves de tota Euskal Herria van prendre la determinació de fer front a l’autoritarisme en pro de la llibertat del seu poble i de la justícia social.

La peça posa de manifest la pluralitat de l’antifranquisme a Euskal Herria i la seva heterogeneïtat reflectida en un espai on van participar un gran nombre de grups, organitzacions i persones que van apostar-ho tot per derrotar la dictadura. Militants i organitzacions amb ideologies i identitats diverses que van creuar camins, i que des d’aquesta pràctica militant van ser capaços de construir l’imaginari col·lectiu de lluita antifranquista per tal d’aconseguir la democràcia.


FLUX CLUB compleix la 12a temporada a l’Antic Teatre i el 21è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter