sessió 6
LULU MARTORELL
Barcelona, 1958. Guionista, programadora i realitzadora audiovisual.
CV en septimins
Dels 0 als 7 anys creix entre flors i cançons.
Dels 7 als 14 vibra sobre el piano familiar.
Dels 14 als 21 descobreix la força del so. Tot la porta al cine. Riu per no plorar.
Dels 21 als 28 intenta menjar-s’ho tot, perfumar-ho i ensenyar-ho des de TVE. Fa Giravolt, Miramar, Pleitaguensam, Canal10…
Canta amb el Carles Santos i l’Agustí Fernàndez. Es fa còmplice dels Sales.
Dels 28 als 35 filma per tot el món el que no sap tocar/abastar per a TVE. Glasnost, Bravos, Eldiaquementiendas, La Mandrágora… i segueix rient amb el Pepe fins al final.
Dels 35 als 42 plora la mort del Pepe Sales des de les Nits Temàtiques de BTV.
Als 45 anys, quan la guerra de l’Iraq, comença la segona part del seu partit. Se’n va a l’Àfrica a viure amb els negres i s’hi queda. Reposa, digereix i escriu La família Jammin’ en Senegalize (Ed. Bellaterra),
Als 49 (7×7) dirigeix Pobres pobres, que els donguin pel cul (TVE+TV3). Guanya l’In-Edit 2007 i es reconcilia amb tot. Cada any fa una pel·lícula. Ja només escriu si li ve de gust. Ja no té presses però va en moto. Cada dia escolta més música, perquè sota les palmeres sona millor.
Als 56 escriu Sobre Rafael Solanic i, a través de la docuweb www.Art+Casamance.net, intenta apropar l’art negre que l’envolta al món blanc del qual prové.
Torna a Barcelona per fer Alcelobert, una sèrie documental urbana per a BTV.
Celebra 30 anys positius de la ma de Keith Haring (In-Edit 2019), aixeca La Passió segons Pepe Sales al Konvent i publica Amor etern alt grup de risc, un vinil amb les seves cançons.
#streetart #popart #andywarhol #jeanmichelbasquiat #acidhouse #mixtapes #gbothepro #keithharingfoundation #galeriasenda #antonimiralda #cesardemelero #bozar #smiley #aids #projecte dels noms #actup #barrixino #raval #mackinavaja #salvadorseguí #elnoidelsucre #anarxiussida #min #elssurfingsirles #lulumartorell #rogerlapuente
presentació
Preestrena del darrer treball de Lulu Martorell, que s’estrenarà oficialment a TV3 el proper 1 de desembre, amb motiu del Dia Mundial de la Sida.
Un film de reconstrucció i de reivindicació històrica dedicat a les víctimes de la sida, a l’energia de la lluita social, científica i artística contra el VIH i a la llibertat que va oferir el Video8 als anys vuitanta i noranta. Un tribut a la Barcelona preolímpica, al mural que Haring va pintar-nos el 1989 i a la seva íntima i valenta relació amb la ciutat i la duresa del moment.
30 anys positius ve a ser la segona part d’una trilogia basada en la “revolució artística del Video8”, que començà el 2007 amb Pobres pobres que els donguin pel cul (retrat de Pepe Sales), continua amb aquests 30 anys positius (retrat de Keith Haring), i que hauria d’acabar amb W, un retrat de Francisco Casavella (previst per d’aquí 5 o 6 anys).
30 anys positius. Keith Haring/BCN’89
2020_75 min
Guió i direcció: Lulu Martorell
Producció i postproducció: Roger La Puente (per LaInterferència)
Banda sonora: Judit Farrés i César de Melero
Amb el suport de: Keith Haring Foundation, The Wyler Agency, Icub, Macba i CCMA
Haring arrenca el film pintant a Barcelona, un dia radiant de 1989, un mur de 30 metres, mentre una Sony Video8 ho grava tot.
A través d’aquesta cinta històrica on veiem com va realitzant l’explícit mural “Tots junts podem parar la sida” el film va repassant aquests últims 30 anys positius de lluita, de resistència, de solidaritat i de recerca contra l’epidèmia. I alhora va teixint una crònica de la societat del moment, dels tabús, la droga, el barri xino, la Barcelona preolímpica, l’acid-house, la llibertat sexual, l’estigma…
Una crònica social explicada a través de l’art i de la generositat íntima de Haring perquè, com diu ell, l’art és per a tothom, i malgrat la seva mort prematura, ara fa 30 anys, la força del seu missatge perdura més vigent que mai i la seva obra es fa cada vegada més gran.
30 anys positius és un homenatge a l’activisme i a l’art implicat. I un gran honor per a la nostra ciutat.
FLUX CLUB compleix l’11a temporada a l’Antic Teatre i el 20è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.
Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.
Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.
HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.
Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.