sessió 5
GONZALO MARCUZZI IGLESIAS
projecció + col·loqui
Bahía Blanca (Argentina), 1972. Productor i realitzador de ràdio, TV i espectacles des de 1998. Crea i dirigeix DocuMentalidades (març 1998), programa de TV i després, fins a l’actualitat, nom amb què firma tots els continguts com a autor i els tallers de formació i llenguatge audiovisual que imparteix fa més de 20 anys.
Viu a Barcelona des de 2004, i continua fent peces documentals, experimentals, videoclips i espots entre d’altres, de caràcter social, i de forma independent i no institucional. Ha fet uns 800 treballs entre curts i càpsules dels tallers de vídeo DMs, sense comptar treballs per a tercers, i ha estat reconegut amb alguns premis importants i desenes de seleccions a mostres, esdeveniments i festivals.
www.youtube.com/channel/UCAxp_HBPZneRzTcRANc-aqw?view_as=subscriber
presentació
Estrena del documental sobre el poeta Xavier Sabater realitzat per Gonzalo Marcuzzi Iglesias.
Sabater era un tipus aparentment normal i relativament formal. Però va néixer en un taxi de Barcelona. Suposo que això va donar un gir a la seva normalitat social, perquè a partir d’aquí, es va dedicar a semblar normal sense ser-ho en absolut, ja que res del que va fer entra en els paràmetres de la normalitat: des de plagiar i deformar poemes cursis per atreure noies, fins a ser el pioner per excel·lència / coherència de la polipoesia a Espanya, sumat a la trajectòria de macarrisme i difusió de les formes populars de la poesia, dels seus fills bastards i, sobretot, organitzant actes i difonent art fora del sistema normal i institucional, fora de les arts normalitzades i del món de la vella normalitat moral i existencial del segle XX.
En aquest documental i utilitzant dues entrevistes que daten de l’any 2006 i 2007, s’aprecia el Xavi en tota la seva actitud de forma i fons. Hi participen alguns dels seus contemporanis i afins com Rosa Grau, Pere Sousa, Bruno Montaner, A.G. Porta i David Castillo, entre altres.
Un puto poeta: Xavier Sabater (1953-2014)
2018-2020_60 min
Col·laboració en producció i material: Paolo Colleoni i David Castillo
Va néixer en un taxi de Barcelona.
Va plagiar poemes clàssics per impressionar noies rosses.
Va ser mariner i miner (però no va vendre esclaus com Rimbaud).
Va ser editor de llibres i es va arruïnar fins al zero.
Va viure a Madrid, Amsterdam, Anvers i fins al Marroc, en una cel·la.
Va ser fugitiu de la llei i per tant de la normalitat.
Va ser exconvicte de la Model.
Va ser molt amic dels seus enemics.
Va ser amo d’un bar punk.
Va organitzar mil esdeveniments de poesia fonètica i polipoesia.
Va portar als rars i outsiders de les avantguardes dels 80s i 90s.
Va ser un col·lega sincer i clar.
Li deien el Biodramines o Sabatini.
A ell li agradava autoproclamar-se:
UN PUTO POETA.
FLUX CLUB compleix l’11a temporada a l’Antic Teatre i el 20è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.
Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.
Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.
HABITUAL VIDEO TEAM és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.
Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.