sessió 9
PERE NOGUERA
La Bisbal d’Empordà, 1941. «(…) Noguera prefigura, durant la dècada dels seixanta del segle passat, l’atenció que l’anomenat «arte povera» dedicarà, poc temps després, als objectes aparentment intranscendents i d’ús quotidià; als setanta serà pioner en la utilització de fotocòpies i, més important encara, situarà la idea d’arxiu en el centre dels seus plantejaments; al llarg dels vuitanta, i sense deixar de banda el substrat precedent, explora totes les possibilitats de l’art d’acció i de la instal·lació a l’hora que assumeix, des d’una perspectiva irònica i crítica, la resta de formats genuïnament contemporanis, començant pel vídeo i acabant per l’escenografia teatral (…)» Fragment de l’article «Pere Noguera: l’arxiu de fang» d’Eudald Camps, 2017.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_Noguera
https://eudaldcamps.com/2017/04/03/pere-noguera-larxiu-de-fang/
presentació
L’OFICI DEL MUT. JOC
Els treballs presentats en aquesta sessió abracen diferents llenguatges videogràfics que van des dels documents d’arxiu com poden ser accions enregistrades fins a apunts espontanis de taller que serviran per preparar d’altres obres.
Imatges en moviment com un apunt més en la dilatada conversa en el món de l’art. Fer bellugar la lectura d’allò conegut o inesperat que hi ha, que és, fins a cert punt, allò real. Moviment dibuixat als fotogrames en acció com Flor de cirerer. Documentar per explicar i anar una mica més enllà en l’espai i el temps del fer, com són totes les accions documentades. Aquí hi encabim Xunela, que traspassa la frontera de document i es desplaça a la categoria, si es vol, de videoacció o cinema experimental. Gravar com a pràctica artística a L’espectador del raig, on el temps real pren part protagonista. Fixar la improvisació per esdevenir acció a Constel·lació o Fer el solitari. Per acabar, destaquem Flama horitzontal, una peça teatral que un cop gravada esdevé document i obra a la vegada. Com en tantes altres ocasions, la línia s’esborra sola. Ajudar allò que ja hi és a fer-se present.
En aquesta sessió comptarem amb la presència de Pere Noguera i d’Adolf Alcañiz, estret col·laborador de l’artista, amb qui ha preparat aquesta sessió.
Prop de la terra
1980_2:52 min_document
Trànsit
1984_3:20 min_document
Xunela
1985_8 min_document
L’observador del raig
1992_6 min_acció
Flama horitzontal
2000_13:05 min_document
Pell dins illes de pols
2002_1 min_acció
Autocultivo
2006_6:54 min_document
Flor de cirerer
2006_6:16 min_fotograma en acció
Història de quan els nens naixien amb pèls a l’aixella a joc d’animals
1983-2007_7:38 min_fotograma en acció
Escultura. Eudald Serra
2014_1:08 min_fotograma en acció
Constel·lació
2017_2:38 min_acció
Estació Passeig de Gràcia
2018_3 min_document
Terracuita fragment so
2016_4:30 min_acció
Segon motiu. Exterior
2016_4 min_acció
Fer el solitari
2016_5:29 min_acció
Desena temporada de FLUX CLUB, un club de vídeo amb una periodicitat quinzenal que pretén reflectir la vitalitat del vídeo de creació de la nostra ciutat. Es tracta d’una extensió del Festival de vídeo d’autor FLUX, amb sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a Barcelona, que complementen el festival des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival. FLUX CLUB acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, temàtiques, dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents. FLUX CLUB és un espai de difusió del vídeo de creació a la ciutat de Barcelona.
Habitual Video Team és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius principals la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació.
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX, i el festival INFLUX [vídeo a escena] dedicat a les arts escèniques audiovisuals.
Una altra branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. A partir del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual de més de 1.000 gravacions en un arxiu videogràfic on line d’accés públic.