Els Dilluns Flux Club

JULIÁN ÁLVAREZ

FLUXCLUB

Dilluns 23 de setembre a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 10

JULIÁN ÁLVAREZ

León, 1950. Londres, 1973. Barcelona, 1975.
Iconoclasta per defecte i fronterer per pròpia voluntat. No forma part de cap col·lectiu, tendència, estil o moviment establert. El seu compromís es concreta a través de la seva obra, en la qual mescla gèneres i llenguatges amb la voluntat de desdibuixar fronteres, contaminar identitats i qüestionar certeses. No fuma i beu amb moderació, però encoratja als altres que per higiene mental, de tant en tant, ho facin en excés. Odia els penediments mediàtics i s’allunya tant com pot dels oportunistes.

Es reconeix com a creador i experimentador compulsiu. Se sent més autor que realitzador, i més experimentador/creador que artista. Ha practicat la creació audiovisual en el seu sentit més ampli (video, cine, CD-Rom, Net-Art/internet), i la intermèdia abans que el terme es posés de moda (El Ring). Autor de més d’un centenar d’obres audiovisuals i altres (1978-2016). Inventor del sistema de gravació FishCam (1990) i del gènere videogràfic egoMovie (1997) molt abans que el selfie es posés de moda. Articulista/assagista. Jurat en concursos de vídeo i fotografia. Practica l’autopropiacionisme expositiu a partir de la pròpia obra audiovisual. Forma part de la primera generació espanyola de videocreadors. Premi Nacional de Videografia de la Generalitat de Catalunya (1991). Autor del vídeo-llibre (pendent de publicar): Ejemplar caso-de-estudio. El Vídeo en el quirófano, el Autor en el diván: Relato de las peripecias creativas de un emigrante leonés en Barcelona [1975-2015].

www.juliansite.com
www.vimeo.com/zapatodeartista
http://rincondeliconoclasta.blogspot.com
http://alfrentealaderecha.blogspot.com
julian50@telefonica.net

presentació 

RECORDANT A JOAN SAURA MARTÍ (1954 > 2012)
Des de fa diversos anys (2006-2018) he articulat en un registre més poètic que narratiu una sèrie de peces audiovisuals breus, o clips musicals ¡alerta!, NO videoclips, en els quals les imatges s’acoblen sobre la base musical d’alguna de les peces de música experimental contingudes en el cd ARAKI, d’Anna Subirana (veu) i Joan Saura (samplers), publicat el 2005 per G3G Records. Vaig conèixer en Joan Saura el 1987, en motiu del primer «Concurs de Cámara-a-mano», espectacles destacat del multi-esdeveniment homenatge a Dziga Vertov «Del Cinema-Ull al Video-Jo», que vaig tenir ocasió de dirigir a l’Institut del Teatre de Barcelona, esdeveniment patrocinat per la Fundació Caixa de Pensions. Aleshores Joan Saura formava part juntament amb Xavier Maristany del grup KONIEC, als quals encarregàrem 15 músiques, d’un minut, pel primer exercici (gravar a un grup musical en directe) que cada un dels 15 concursants executaren en el singular «Concurs de càmera-a-mà». Trenta-dos anys després d’aquella insòlita col·laboració de 1987, proposo aquest recordatori personal. Tots i cadascun dels vídeos de la sèrie ARAKI són fruit de la improvisació i la aleatorietat, en cap cas concebuts a priori. The River, per exemple, va néixer a partir d’una imprevista gravació al riu Órbigo del meu poble, sense més pretensió que documentar amb el mòbil un instant vacacional aleatori destinat ¡potser! a desaparèixer. Ja a Barcelona, la circumstancial trobada amb De Mi (cd ARAKI), aportà dimensió poètica a l’obra i la raó d’existir a les imatges. Gràcies, Anna Subirana.

El programa s’estructura en dues parts molt diferenciades: els primers 8 títols, els més recents, remeten al cd ARAKI. Diversos van ser gravats amb el meu mòbil personal en el context filosòfic-existencial de “si es con barba San Antón, y si no La Purísima”. Altres a partir de fotos de Rosa Puig. I d’altres, els més elaborats Belchite i Ninots, amb càmeres digitals de primera generació. En general preval allò poètic-aleatori per sobre d’allò narratiu. La segona part del programa remet a anteriors encàrrecs musicals: Dibujos i Haga luz en su cerebro, ambdós del 1999, amb música original de Joan Saura i Jakob Draminsky. I Mercat Màgic. Curial e Güelfa, amb música de Joan Saura y Xavier Maristany. En aquestes obres dels ’90 la música potencia i expandeix la voluntat experimental i la radicalitat de les imatges.

Recordando a Joan Saura Martí planteja diferents maneres d’entendre la imatge, la música i ambdues entre sí. La modernitat tecnològica permet crear amb cert vacacional frivolitat, com en la sèrie ARAKI, on la música experimental del Joan i l’Anna eleva les imatges per a rescatar-les de la seva quotidiana realitat. La creació amable confrontada amb la «mala baba» de quan érem més joves…

Barcelona, setembre 2019

PRIMERA PART: CD ARAKI

Pètals sobre l’aigua
maig 2019_3:59 min

León > Barcelona. Música: “Pètals sobre l’aigua”.

Interferencias
juliol 2018_3:17 min

León > Barcelona. Música: “Gutural”.

The river
juny 2018_2:31 min

León > Barcelona. Música: “De mi”.

¡Tierra quemada!
novembre 2017-18_3:28 min

Vigo > Barcelona. Música: “Dictima parto”.

Homenaje a Pessoa
abril 2018_4:33 min

Lisboa > Barcelona. Música: “Amai a mai aris”.

Ruinas & ecos
novembre 2016_5:35 min

León > Barcelona. Música: “Janis”.

Ninots
gener 2007_5:41min

León > Barcelona. Música: “La nena”.

Belchite
2006_8:06 min

Zaragoza > Barcelona. Música: “Ningú”.

SEGONA PART: JOAN SAURA + JAKOB DRAMINSKY + XAVIER MARISTANY

Dibujos
1999_4:23 min

Barcelona. Música original: Joan Saura & Jakob Draminsky.

Haga luz en su cerebro
1999_7:52 min

Barcelona. Música original: Joan Saura & Jakob Draminsky.

Mercat Màgic. Curial e Güelfa
1992_43 min. Sketch: “Niños asesinos. Güelfa indiferente”: 5:25 min

Barcelona. Música original: Joan Saura & Xavier Maristany.

Desena temporada de FLUX CLUB, un club de vídeo amb una periodicitat quinzenal que pretén reflectir la vitalitat del vídeo de creació de la nostra ciutat. Es tracta d’una extensió del Festival de vídeo d’autor FLUX, amb sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a Barcelona, que complementen el festival des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival. FLUX CLUB acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, temàtiques, dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents. FLUX CLUB és un espai de difusió del vídeo de creació a la ciutat de Barcelona.


Habitual Video Team és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius principals la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació.
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX, i el festival INFLUX [vídeo a escena] dedicat a les arts escèniques audiovisuals.
Una altra branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. A partir del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual de més de 1.000 gravacions en un arxiu videogràfic on line d’accés públic.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter