Els dilluns Flux Club

PERE PORTABELLA

FLUX CLUB

Projecció i debat
Dilluns 24 d'abril - 21:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

sessió 6

PERE PORTABELLA

Figueres, 1929. Com a cineasta, Pere Portabella ha mantingut una presència rellevant en l’àmbit del cinema del nostre país durant prop de cinc dècades. Amb la seva productora Films 59, va impulsar algunes de les produccions emblemàtiques del cinema espanyol: Los Golfos de Carlos Saura (1959), El Cochecito de Marco Ferreri (1960) i Viridiana de Luis Buñuel (1961). A través de la mateixa productora i com a realitzador, dirigeix les seves pròpies creacions, conjuminant l’herència de la cultura d’avantguarda amb els llenguatges de ruptura. Les seves pel·lícules Vampir-Cuadecuc (1970) i Umbracle (1972) constitueïxen intervencions radicals en les institucions cinematogràfiques i artístiques.

Un llarg parèntesi, marcat per la seva dedicació a l’àmbit politicoinstitucional durant la transició, transcorre entre Informe General (1976) i la recuperació de la seva pràctica com a cineasta i productor fins al dia d’avui.

L’any 2001 les seves pel·lícules passen a formar part del fons artístic del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). El 2002 és convidat com a únic artista espanyol a la Documenta 11 que se celebra a Kassel. El 2003 el Centre George Pompidou de Paris li ret un homenatge i adquireix per al seu fons la pel·lícula Nocturn 29. Filadèlfia, Baltimore, Chicago i Nova York exhibeixen les seves pel·lícules en cicles i exposicions, així com el Festival Internacional de cinema independent de Buenos Aires i la 42a Mostra Internacional del Nou Cinema de Pesaro, que van programar el 2006 diferents retrospectives.

La pel·lícula Die Stille vor Bach (El Silenci abans de Bach) és seleccionada per a la 64a Mostra Internacional d’Art Cinematogràfic de Venècia en la secció Orizzonti, rep diversos premis internacionals i s’estrena en primícia per a Amèrica del Nord a la tardor de 2007 en el MoMA de Nova York formant part de la retrospectiva de la seva obra.

L’estiu del 2008 els quatre curtmetratges sobre Joan Miró realitzats per Pere Portabella durant els anys 70 formen part d’una exposició titulada Miró: Terra, organitzada pel museu Thyssen-Bornemisza de Madrid. També al 2008, Portabella roda la seva última pel·lícula fins a la data, Mudanza, un homenatge a Federico García Lorca i rep el Premi Nacional de Cinematografia.

També al 2008 el MoMA de Nova York adquireix per al seu fons d’art una còpia de Vampir-Cuadecuc i una de Die Stille vor Bach. I al desembre, s’inaugura l’exposició La mirada Portabella al Museu de l’Empordà de Figueres, amb nou dels seus curtmetratges centrats en les pràctiques artístiques de Joan Miró, Joan Brossa i Carles Santos.

El març de 2009, Pere Portabella és investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. El desembre del mateix any, la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca inaugura l’exposició Miró / Portabella. Poètica i transgressió, que fa un recorregut sobre la relació creativa entre els dos artistes. Posteriorment, l’exposició es porta a Girona a La Fontana d’Or, el Centre Cultural de la Caixa de Girona, on es mostra al públic des del maig a l’agost de 2010. 

presentació

Pere Portabella presenta tres curtmetratges rodats en diferents èpoques (1968, 1973 i 2008), amb el denominador comú de plasmar tres actes artístics on la desmaterialització de l’art i el qüestionament de l’objecte artístic exerceixen com a actes conceptuals enfront de la plusvàlua i la sacralització del valor de canvi imperant en el món de l’art. Els seus còmplices en aquestes propostes són el pintor Joan Miró, el músic Carles Santos i el poeta Federico García Lorca.

Miró l’altre
1969_16 mm_Color-B/N_15 minAmb motiu de l’exposició Miró Altre organizada pel Col·legi d’Arquitectes de Barcelona l’any 1969, la Junta va proposar a Pere Portabella rodar el que havia de ser el cartell de reclam de l’exposició -pintat pel propi Miró- sobre els vidres exteriors de la planta baixa de l’edifici. A Portabella no li interessava fer simplement un documental testimonial. Va decidir que rodaria si, en acabar l’exposició, el propi Joan Miró l’esborrava ajudat pels serveis de neteja. Joan Miró va acceptar la idea sense dubtar-ho. Es tracta d’un film rodat en absoluta complicitat entre el cineasta i el pintor.
Acció Santos
1973_color_12 minAcció Santos és un curtmetratge característic del Portabella immers en l’art conceptual i l’autoanàlisi dels llenguatges artístics dels anys setanta. El film es divideix en dos grans segments. El primer, format per un parell de plans fixos del pianista Carles Santos executant el preludi Op. 45 en Do sostingut menor de Frédéric Chopin. El segon, el mostra escoltant la seva pròpia interpretació a través d’uns altaveus fins que es col·loca uns auriculars, de manera que el silenci s’apropia de la pel·lícula i conseqüentment, també de l’audiència present a la sala de cinema. La durada del pla en silenci és la mateixa del preludi.
Mudanza
2008_color_20 minMudanza respon a una invitació del curador Hans Ulrich Obrist, per intervenir a la Huerta de San Vicente, casa-museu de la família García Lorca a Granada.
 El film és el resultat del procés de muda de mobles i objectes per tal que el visitant pugui passejar sense obstacles pels espais carregats de sentits i ressonàncies, entre el buit i el silenci del lloc, retinguts per la memòria de l’experiència i el nivell d’exigència del visitant/espectador. Potenciar i fer més evident, i propera, l’absència significativa, tant des del punt de vista emocional com històric, del poeta Federico García Lorca.
Amb la col·laboració de la Fundación Federico García Lorca i de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC), adscrita al Ministeri de Cultura, organitzadors d’Everstill/Siempretodavía a Espanya.

Vuitena temporada de FLUX CLUB, un club de vídeo amb una periodicitat quinzenal que pretén reflectir la vitalitat del vídeo de creació de la nostra ciutat. Es tracta d’una extensió del Festival de vídeo d’autor FLUX, amb sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a Barcelona, que complementen el festival des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival. FLUX CLUB acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, temàtiques, dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents. FLUX CLUB és un espai de difusió del vídeo de creació a la ciutat de Barcelona.


Habitual Video Team és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius principals la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació.
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX, i el festival INFLUX [vídeo a escena] dedicat a les arts escèniques audiovisuals.
Una altra branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. A partir del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual de més de 1.000 gravacions en un arxiu videogràfic on line d’accés públic.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter