2022
Els Dilluns Flux Club

ARTURO BASTÓN

FLUXCLUB

Dilluns 25 d'abril a les 20:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

Sessió 6                                                                                                                                                   

ARTURO BASTÓN

Neix a Ciutat de Mèxic (1967), on de manera heterodoxa i no acadèmica estudia fotografia, motion graphics, animació en 3D i cinema. Des de molt jove s’inicia en el món audiovisual professional treballant al departament de producció de productores publicitàries, per després col·laborar en el departament d’art d’alguns llargmetratges entre els quals es poden destacar El patrullero d’Alex Cox, o Beat de Gary Walcow.

Seguint un amor juvenil, es trasllada a Barcelona l’any 1995. Aquí coneix els fundadors de La Fura dels Baus, amb qui treballa en la creació de videomaquetes interactives per a la concepció de les primeres òperes. Aquesta col·laboració el porta a conèixer Manuel Huerga, que l’integra a l’equip del seu projecte televisiu, la (aleshores) emergent BTV (Barcelona Televisió), canal local avantguardista que durant alguns anys va trencar diversos esquemes del que s’entenia per televisió.

En acabar-se el període daurat de BTV (1997-2003), i després de crear juntament amb Kikol Grau, Félix Pérez-Hita i Andrés Hispano el Gabinete de crisis. Un programa de televisión que no verá en televisión (menció especial al Festival Zemos98 i guanyador del 1er festival Animalario a Sevilla, 2007), comença la seva activitat com a muntador freelance, i més tard adquireix la seva actual i adorada addicció a la creació de videoclips per a bandes internacionals.

presentació

Aquesta sessió reuneix una selecció de videoclips que Arturo Bastón ha realitzat en els darrers anys. A més de la seva tècnica (basada en la manipulació, rotoscòpia, animació i recontextualització de material videogràfic extret de fonts molt diverses), els comuns denominadors per a tots aquests vídeos podrien ser potser la seva estètica visceral i desenfadada, el seu latent esperit de “fes-ho tu mateix”, una falta de respecte cap a (o més aviat una ignorància de) les formes tradicionals del videoclip, i potser també una certa nostàlgia per l’imaginari psicodèlic.

 

programa

Renaldo & The Loaf_Optimism
2018_4:52 min_Gran Bretanya

Aquest vídeo parla d’aquelles persones que estan sempre estranyament i insensatament felices.


Frankie and the Witch Fingers_Michaeldose
2021_2:20 min_EUA

El títol de la cançó fa referència al consum de microdosis de LSD. El vídeo intenta retratar una societat on aquesta pràctica sigui generalitzada i universalment acceptada.


Oh Sees_The Daily Heavy
2019_7:53 min_EUA

La Terra és copejada per un bacteri alienígena que obliga els seus habitants a ballar, fornicar i barallar-se, cosa que provoca en última instància l’enfonsament de tot sistema establert.


Lastryko_FirmamentÇ
2020_5:22 min_Polònia

Un planeta llunyà és envaït per ones electromagnètiques que eventualment alteren el cervell dels seus estranys habitants.


Gale forces_Fly Agaric
2020_4:11 min_EUA

Una petita incursió al bosc més proper per gaudir d’una ingesta d’Amanita Muscaria (Fly Agaric).


Death Valley Girls_Hypnagogia
2020_4:58 min_EUA

Hypnagogia pretén representar tant un somni místic com un encanteri universal. Potser també es pot entendre com un Tòtem audiovisual.


Yo No Se_Terraform
2021_5:57 min_Gran Bretanya

Juxtaposant Ivan el Terrible i Etheria (el planeta d’He-Man), Terraform proposa la idea que la maldat i la tirania provenen de l’espai exterior.

 

Brigid Dawson & The Mother’s Network_Is the Season For New Incarnations
2020_5:58 min_EUA/Gran Bretanya

Dispositius gràfics propis de les ciències ocultes, geometries sagrades i dissenys meditatius, adaptats i barrejats, ajuden a il·lustrar la relació entre les forces de la naturalesa i l’estúpid afany de poder de l’ésser humà.

Capsula_Esferas
2021_4:20 min_Espanya/Argentina

Els integrants del grup Capsula convertits en xamans del futur celebren un ritu musical per penetrar en el multivers.


A Place To Bury Strangers_Ringing Bells
2022_2:57 min_EUA

El relat d’un accidentat experiment neuronal que va ocasionar fatals i irremeiables conseqüències.


Dirty Sound Magnet_Sunday Drama
2022_5:45 min_Suïssa

La llavor de la vida realitza un viatge èpic que comença amb el Big Bang, proposa la teoria de la Panspermia, recorre l’evolució i posterior anihilament de la vida al planeta terra i culmina amb la recerca de més bona sort en alguna altra galàxia.


FLUX CLUB compleix la 13a temporada a l’Antic Teatre i el 22è aniversari de la seva creació, a l’any 2000.

Es tracta d’una programació de vídeo amb periodicitat quinzenal que reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a Barcelona. Acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, sessions temàtiques dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents.

Són sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat, que complementen el festival de vídeo d’autor FLUX des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival, que té lloc al desembre.


HABITUAL VIDEO TEAM

és una associació sense ànim de lucre, dirigida per Josep M. Jordana i Lis Costa, que té com objectiu principal la promoció d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació: www.habitualvideoteam.org

Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX: www.fluxfestival.org, i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX: www.influxfestival.org.

Una altra branca és la documentació videogràfica d’actes culturals vinculats sobretot amb la música i la poesia experimentals. L’any 2012 posa en marxa el projecte SUMMA per convertir aquest patrimoni audiovisual (més de 1000 gravacions) en un arxiu videogràfic online d’accés públic: www.summa-hvt.org.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter