Els Dilluns Flux Club

BEGOÑA EGURBIDE

FLUXCLUB

Projec- ció i debat
Dilluns 17 de setembre les 21:00
Durada: 90 min
Entrada gratuïta

Organitzat per HABITUAL VIDEO TEAM

fluxfestival.org
www.habitualvideoteam.org

Sessió 9

BEGOÑA EGURBIDE
Barcelona, 1958. Artista visual. El seu treball està lligat a la poesia, l’inconscient, la pintura i les eines digitals. Les seves primeres obres investiguen la relació entre paraula i imatge insistint en les connexions entre el mental, el visual i els continguts del pensament traduïts en el llenguatge.
A partir de 1993 incorpora la fotografia, el vídeo i les noves tecnologies a l’experimentació visual. S’interessa per la construcció de la consciència, l’accés a la memòria, la inestabilitat de les emocions i la relació entre l’imaginari, el simbòlic i el real.
El 2001 comença el projecte “Aprendizaje”, que aborda els diversos nivells narratius que generen els canvis generats en la memòria, i la distància amb la qual recordem l’experiència pròpia. Aquest projecte es gesta en la intuïció d’un univers perdut per sempre en el si matern, en el qual la infància, la joventut, la maduresa i la vellesa romanen incrustats per manifestar-se a trossos a qualsevol moment. L’experimentació se centra en la lenticularitat, tècnica que origina en certa manera un efecte de temps obert, de relat trencat, esquerdat, que permet que la imatge pugui ser llegida com una acumulació d’instants, fora del control conscient, o com un únic instant sostingut.
El 2010 comença el projecte sobre les migracions contemporànies “Otro Lugar”, una col·laboració entre Mèxic, Houston i Barcelona.
Des del 2015 treballa en dos projectes entrellaçats, “The Oceanic Gaze” i “Textos Acrobáticos”. El primer se centra en els fluxos que vinculen el desig i la societat; el segon, emfatitza la subordinació de la diferència a la identitat. Els dos insisteixen sobre els límits diferencials de l’activitat humana que enfronten la identitat a la cultura, i sobre les relacions de poder que s’estableixen en el llenguatge.
Treballa amb les galeries Anya Tish (Houston, USA), Bolsa de Arte (Porto Alegre, Brasil) i Ethra (D.F. Mèxic). Col·labora habitualment amb el poeta Sixto Pélaez i amb l’artista Marcel·lí Antúnez. Doctora Cum Laude amb la tesi La forma de la memòria. Memoria lenticular. Forma part del Departament d’Arts Visuals de l’Escola Massana de Barcelona, adscrita a la UAB.

www.egurbide.com

Presentació

LIMBOS
L’artista Begoña Egurbide i la crítica d’art Gisela Chillida parlaran sobre el conflicte com a motor biogràfic. A partir de la presentació de les peces Amor Fati (fragmentos en el espejo) i Textos Acrobáticos, s’establirà un diàleg amb l’espectador entorn de la idea de Limbo, entesa com a lloc permanent que impossibilita qualsevol canvi.
Amor Fati (fragmentos en el espejo) és una peça de vídeo que gira entorna a la idea de “destí”, al·ludeix al temps, en constant moviment i en contraposició a les imatges congelades en la memòria. Textos Acrobáticos reuneix un conjunt de cinc peces realitzades entorn de la idea de justícia i a l’exercici de la violència.

 

Amor Fati (fragmentos en el espejo)
2010_14:18 min
Peça de vídeo que gira entorn de la idea de “destí”. L’àudio embasta tes veus diferents (consciència, imatge i pensament), i el vídeo tres llocs. Tant les veus com les imatges juxtaposen els processos mentals que incideixen en la nostra experiència del món, quan evoquem fragments de vida passada, i fins i tot de vida per viure.

Textos acrobáticos
2016-2017
Hi ha una relació consanguínia entre el desig de justícia i l’exercici de la violència. És possible desfer el vincle entre violència i justícia?
La violència com a suspensió d’un territori utòpic?
El projecte de Textos acrobáticos intenta accedir a un lloc fora del pensament on les imatges textuals i visuals coincideixen i s’entreteixeixen. Reuneix un conjunt de cinc peces de vídeo, realitzades entorn de la idea de justícia: per una banda el llenguatge i la construcció de la subjectivitat i per altra, la percepció de l’estructura social que es concreta en fenòmens de repetició i que evidencien el fracàs de la utopia. La memòria, i els llocs fragmentats que ens permeten l’accés a la informació o a l’experiència. La relació entre el simbòlic, l’imaginari i el real.
Les cinc peces s’entrellacen en la mirada perplexa d’un adolescent que contempla un lloc no tan llunyà i ple de terror i de violència. El projecte aborda el temps articulat biogràficament i en relació amb els successos contemporanis que configuren l’experiència; l’aprenentatge social d’el normatiu davant la sorpresa i la impotència que desvetlla, i la manera fragmentada amb la qual elaborem la memòria.

Poemato
2016_4 min
Sobre els límits i les fronteres que redefineixen diàriament a Europa.

LBA
2016_8 min
LBA parteix de la descripció del colonialisme que es presenta en La Batalla de Argel de Gillo Pontecorvo, per construir un relat poètic que ens remet a una actualitat que es presenta detinguda en un temps anterior.

I Work Alone
2017_5 min
Sobre la promesa de felicitat i llibertat amb la qual els immigrants africans es dirigeixen a Europa en l’actualitat. A partir d’un poema de Sixto Peláez i la revisió de Todos nos llamamos Alí de Rainer Verner Fassbinder es construeix un relat esquerdat sobre les condicions laborals en l’actualitat i el tracte que reben les persones en situació migratòria.

Todo el tiempo
2017_4 min
Memòria dels atemptats de Barcelona del 17 d’agost de 2017.

No me siento escarbar
2017_4:18 min
Memòria de la violència exercida per l’estat en el referèndum de Barcelona l’1 d’octubre de 2017.


Novena temporada de FLUX CLUB, un club de vídeo amb una periodicitat quinzenal que pretén reflectir la vitalitat del vídeo de creació de la nostra ciutat. Es tracta d’una extensió del Festival de vídeo d’autor FLUX, amb sessions obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a Barcelona, que complementen el festival des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies estrictament dedicats al festival. FLUX CLUB acull tot tipus de sessions amb projeccions, videoperformances i col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. Poden ser sessions monogràfiques d’autors reconeguts, temàtiques, dedicades a gèneres com la videodansa i la videopoesia, o col·lectives dedicades a autors emergents. FLUX CLUB és un espai de difusió del vídeo de creació a la ciutat de Barcelona.


Habitual Video Team és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius principals la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació.
Una branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX, i el festival INFLUX [vídeo a escena] dedicat a les arts escèniques audiovisuals.
Una altra branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. A partir del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual de més de 1.000 gravacions en un arxiu videogràfic on line d’accés públic.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter