Producció pròpia 2017

PROJECTE ARTÍSTIC COMUNITARI

LA BELLESA

EN GIRA:

Dissabte 18 de novembre
- Institut del Teatre - Barcelona
Durada: 60
Entrades: .

Creació i interpretació: les veïnes Aurora Roig, Emilia Martín, Pilar Bajo, Maria Isabel Gutiérrez i Graciela Alonso (resta de participants, per concretar)
Documentació en vídeo i disseny audiovisual: Martin Elena
Disseny il·luminació: Anna Rovira
Creació de vestuari: Anna Estany / Annatrash amb les intèrprets
Assessor de so i selecció musical: Janot
Música: J. Hofman
Col·laboració: Nicolas Spinosa i Maria Jesus Isquierdo
Alumnes en pràtiques El Timbal: Abel Montes i Guillem Sunyer
Direcció: Marta Galán / TRANSlab

Coproducció: Antic Teatre i Grec 2017 Festival de Barcelona

Amb la col·laboració de La Bonne (Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison) Centre Cívic Convent de Sant Agustí i i amb el suport del Districte de Ciutat Vella (Ajuntament de Barcelona).

www.tea-tron.com/anticteatre/labellesa

Desde finals del 2011 l’Antic Teatre està desenvolupant un projecte comunitari amb el veïnat del seu barri més immediat, el barri del Casc Antic de Barcelona. El 2017 és, per tant, el seu cinquè any.

Aquest projecte consisteix en realitzar un treball artístic de creació escènica amb la comunitat de gent gran que viu a prop de l’Antic Teatre, per tal de recuperar la memòria de cada una d’aquestes persones en relació a aquest espai i les seves arrels en el barri de Sant Pere, i Santa Caterina de Barcelona. Amb això es pretén fomentar la participació i visibilitat de la gent gran en les manifestacions culturals del barri, així com el foment de la cooperació intergeneracional i de relació i cohesió entre les diferents persones grans que l’habiten. Considerem aquests objectius molt necessaris ja que aquest col·lectiu és un dels més afectats per la gentrificació i per les polítiques neoliberals, que abandona a moltes persones grans (després de tota una vida de treball) en la pobresa, la solitud, l’assetjament immobiliari i l’oblit.

L’eina artística que s’utilitza per treballar amb aquest col·lectiu és la dansa, ja que permet conèixer el propi cos, tenir-ne cura a nivell de salut, aprenent a respirar correctament i a moure’s a l’espai amb seguretat.

Al març del 2017 s´inicia el Projecte Artístic Comunitari amb Gent Gran del Casc Antic “LA BELLESA”. Després d´un treball intens de més de 5 anys amb un grup de persones de +65 anys conduit per l´Isabel Ollè i el Quim Cabanillas, arrenca un nou projecte conduit per l´autora i directora Marta Galán.

No podia ser de cap altra manera; amb elles hem explorat la idea de bellesa i l´hem posat en relació amb els seus cossos prenyats de temps i amb les seves ments atentes on bull una història comuna de cura tenaç; memòries imprescindibles de dones, treballadores, mares-filles que escamotegen els relats oficials. Aquest ha estat el nostre procés de treball: explorar aquesta bellesa i fer-la emergir mitjançant diferents texts, imatges, accions. Diuen que és bell allò que ens commou quan esdevé; un lloc on l’ull descansa perquè compren i respira, un instant revelador.

L’autora i directora Marta Galán pren el relleu del projecte artístic comunitari amb les veïnes del Casc Antic que lidera l’Antic Teatre des de fa més de cinc anys i presenta, en col·laboració amb les participants, una primera fase del treball que estan duent a terme.


El projecte comunitari de l’Antic Teatre amb els seus veïns consisteix en la realització de tallers de dansa i moviment dirigits a la gent gran i la presentació de mostres artístiques de forma regular durant l’any. Amb això es fa accessible el llenguatge i l’expressió artística de la dansa, amb els beneficis que pot tenir en relació a la inclusió i cohesió social. De la mateixa manera es fan més visibles les necessitats i formes d’expressió de la gent més invisible del nostre barri: la gent gran.

El projecte també inclou diferents activitats per a fomentar la relació intergeneracional, entre els més grans i els més joves del barri.

Marta Galán és artista-educadora, autora i directora de projectes escènics des del 1999. El 2009 inicia el projecte TRANSlab., des d’on coordina diferents procesos pedagògics i de creació col·laborativa i/o comunitària a través de les arts escèniques i performatives.

Subscriviu-vos a la nostra newsletter